Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Jedvert (L) om besvikelsen med det dåliga valdeltagandet och om parallellsamhällen i Göteborg. Foto: SVT

Trots demokratibuss och valambassadörer – här sjönk valdeltagandet

Uppdaterad
Publicerad

Trots Göteborgs stads insatser för att höja valdeltagandet i vissa områden har det sjunkit betydligt mer där än genomsnittet för kommunen. I Bergsjön sjönk det med 6,8 procentenheter till ett valdeltagande på endast 57,2 procent.

– Det skulle vara väldigt olyckligt om tilltron till samhället och det demokratiska systemet går ner, säger Björn Jedvert (L), ordförande i nämnden för demokrati och medborgarservice i Göteborg.

Inför valet satsade kommunen på insatser som bland andra demokratibuss och valambassadörer i till exempel Bergsjön och Biskopsgården. Men siffror som SVT Nyheter Väst tagit fram visar att deltagandet i de områdena har sjunkit betydligt mer än genomsnittet för hela kommunen.

Valet 2022 Väst

”Visst är det en besvikelse”

I hela Göteborg sjönk valdeltagandet från 84,3 till 80,7 procent, det vill säga med 3,6 procentenheter. Minskningen i Bergsjön var betydligt större, med 6,8 procentenheter till 57,2 procent. I Biskopsgården minskade det med 7,8 procentenheter till 59,2 procent.

– Visst är det en besvikelse. Sedan kan man ju vända på det och fråga sig hur det hade sett ut om vi inte hade gjort de här valstärkande insatserna, säger Björn Jedvert.

55 procents valdeltagande i Norra Angered

Det är inte möjligt att jämföra alla mindre områden i kommunen, eftersom valdistrikten har ritats om sedan förra valet. SVT Nyheter Väst har tagit fram siffror för tre mindre områden, utöver Bergsjön och Biskopsgården även Norra Angered. Där var minskningen 9,4 procentenheter, ner till endast 55,0 procents valdeltagande.

Det är ännu oklart vad minskningen beror på, men på kommunen ser man siffrorna som en besvikelse.

– Man pratar ju ändå om fenomen som parallellsamhällen. Vi ska ju naturligtvis ha ett gemensamt samhälle för oss alla, där vi känner lika mycket tilltro till demokratin var vi än bor någonstans, säger Björn Jedvert.

Minskningen i Bergsjön, Biskopsgården och Norra Angered

Område2018    2022    Minskning i

procentenheterBergsjön 64,0%     57,2%      -6,8Biskopsgården 67,0%     59,2%      -7,8Norra Angered 64,4%     55,0%      -9,4Hela Göteborg 84,3%     80,7%      -3,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet