SVT:s reporter Sanna Klinghoffer har själv besökt de svenska IS-kvinnorna i Syrien. Foto: SVT

SVT:s reporter: Skillnad på de tre IS-kvinnorna och tidigare återvändare

Uppdaterad
Publicerad

De tre IS-kvinnor som nu skickats tillbaka till Sverige skiljer sig tydligt på en punkt, jämfört med tidigare återvändare. Sannolikt har de själva inte velat återvända. Det förklarar SVT:s reporter Sanna Klinghoffer, som själv träffat flera av kvinnorna.

– Det kommer att vara en större utmaning, säger hon.

I klippet förklarar SVT:s reporter mer om den tillvaro som IS-kvinnorna nu lämnar – starta spelaren för att höra Sanna Klinghoffer berätta mer.

Det var i juni som det kurdiska självstyret tog beslut om att utvisa kvinnorna då de menar att det inte finns bevis nog för att väcka åtal mot dem i Syrien.

Sverige har en skyldighet att ta emot kvinnorna som kommer att utredas ifall de gjort sig skyldiga till krigsbrott. Med kvinnorna kommer också sex barn. Även de kommer nu att utredas omgående ifall de ska få stanna med sina mammor eller inte.

Sent på måndagseftermiddagen bekräftade utrikesminister Ann Linde att de tre kvinnorna landat på Arlanda flygplats.

”Sista hårda kärnan”

Det är inte första gången människor som anslutit sig till IS återvänder till Sverige men skillnaden är att det hittills har handlat om personer som vill återvända, menar Sanna Klinghoffer. 

– Det kommer vara en större utmaning. De här kvinnorna har varit den sista hårda kärnan som velat vara där, säger SVT:s reporter Sanna Klinghoffer som följt IS-kvinnorna under många år.

Den av kvinnorna som kommer från Västsverige har uppgett att hon vill komma tillbaka till Sverige, förklarar Klinghoffer:

– Jag tror att hon har ändrat sig, men jag vet inte hur avradikaliserad hon är.

Förtydligande: I en tidigare version av denna publicering uppgavs felaktigt att den västsvenska IS-kvinnan i sammanhanget har fått två barn i lägret hon nu lämnat. Korrekt uppgift är att kvinnan fått tre barn i lägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.