De både kvinnorna smugglades ut från Al Hol-lägret i nordöstra Syrien, men greps och sattes i det ökända Adra-fängelset utanför Damaskus. Foto: TT

IS-kvinnor på svensk mark – ska föras till Borås

Uppdaterad
Publicerad

De två svenska kvinnor från Borås och deras barn som som reste till Syrien och IS har nu kommit tillbaka till Sverige. De har i över ett år suttit i syriskt fängelse, men nu släppts. På fredagen landade kvinnorna på Arlanda, där de möttes av bland annat polis. Kvinnorna och barnen ska sedan föras till hemkommunen Borås.

Det var för drygt ett år sedan som de båda kvinnorna och barnen tillsammans med en grupp IS-kvinnor smugglades ut från Al Hol-lägret i nordöstra Syrien. De greps senare av den syriska armén och sattes i det ökända Adra-fängelset utanför Damaskus.

På Arlanda togs kvinnorna emot av polis, Säpo, migrationsverket, socialtjänst och medicinsk personal. Polisen kallar det en särskild händelse och kvinnorna kommer att utredas omgående.

Enligt uppgift till SVT sa de till sina föräldrar att de skulle gå ner på stan och träffa kompisar och att de skulle vara hemma igen lite senare på eftermiddagen. Men de kom aldrig hem. De båda kvinnorna reste istället till IS i Syrien.

Har levt instängt

SVT har träffat anhöriga som berättar om chocken när de båda försvann. Det fanns inte på kartan att de båda kvinnorna skulle göra något sådant, säger de.

De anhöriga uppger att kvinnorna levt ett instängt och övervakat liv hos IS. De har i perioder tillåtits ha kontakt med sina anhöriga i Sverige. Men deras samtal har varit övervakade och kvinnorna har inte tillåtits att prata fritt. De anhöriga säger att kvinnorna ångrat sig och velat komma hem och att de anhöriga länge kämpat för att försöka få hem kvinnorna och deras barn.

I över ett år har kvinnorna och barnen suttit i Adra-fängelset i Syrien som är ökänt för övergrepp och tortyr. Anhöriga till kvinnorna har varje månad skickat pengar till de båda eftersom fängelset inte gett dem mat och förnödenheter.

UD ger inga detaljer

SVT har pratat med Utrikesdepartermentet som av sekretesskäl säger att de inte kan ge några detaljer om det enskilda ärendet. De säger samtidigt att det inte är UD som har hämtat hem kvinnorna till Sverige utan att det är den syriska regimen som utvisar dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.