Uppgift: Svenska kvinnor från IS-läger gripna av syriska armén

Uppdaterad
Publicerad

De svenska kvinnor och barn som tidigare i höstas smugglades ut från IS-lägret i al-Hol i Syrien, har tillfångatagits av syriska armén, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Det handlar om en handfull som nu ska sitta i Adrafängelset utanför Damaskus. Enligt uppgift har de förhörts och väntar nu på dom. – Den här tribunalen eller rättegången kommer att vara skenbar, de är redan dömda, hävdar en av kvinnornas pappa.

Från ett fängelse utanför Damaskus i Syrien, får en pappa i Sverige ett oväntat röstmeddelande. 

Det var från hans dotter. Hon är en av de mellan tjugo och trettio europeiska kvinnor som för några veckor sen flydde från al-Hollägret i nordöstra Syrien, där misstänkta IS-anhängare sitter.  

“Alla är i fängelset och de har förhört oss. Och nu väntar vi på att de ska föra oss till domaren, som ska döma oss. Det finns de som säger att de ska utvisa oss, det beror på om Sverige tar emot oss. Vi får se vad som händer med oss och hoppas på det bästa”, hävdar dottern i röstmeddelandet. 

– Det handlar om mellan 20-30 kvinnors liv. Bland dem finns kanske två till sex kvinnor som har svenskt medborgarskap, och deras barn, menar pappan till SVT Nyheter.  

Riskerar avrättning

Enligt de uppgifter pappan fått från sin dotter kan de komma att dömas inom loppet av några dagar. 

– De riskerar att i värsta fall bli avrättade. Det är allmänt känt att Syrien inte är en rättsstat så vi i familjen är väldigt, väldigt oroliga. Jag vill gärna be den svenska staten och dess representanter, inklusive UD, att ingripa och göra vad de kan för att rädda dessa kvinnors liv, säger pappan.

Pappan hävdar att kvinnorna har tillåtelse att ringa samtal inom Syrien från fängelset. Dottern har lyckats låna en mobil och skicka hem röstmeddelande till sin familj. I bakgrunden av ljudklippet hörs ljudet av barnröster.  

– Barnen kommer så småningom hamna i barnhem för föräldralösa. Om man inte känner till det så är dessa ett helvete i Syrien, kanske till och med värre än al-Hol, anser pappan.

Vill ställas inför rätta i Sverige   

Dottern var 17 år gammal när hon till sina föräldrars förvåning reste till Syrien och IS, enligt pappan. 

– Hon var mycket ung. Hon har ångrat sig och är beredd, och det vill jag poängtera, att hon ställs inför en rättvis domstol här i Sverige och får sitt straff. Och då kan barnen få ett normalt liv igen och lägga allt elände bakom sig.

SVT Nyheter har sökt det syriska utrikesdepartementet som ber oss återkomma under söndagen.

Svenska UD skriver i ett meddelande till SVT Nyheter: ”UD känner till uppgifterna och har varit i kontakt med anhöriga men vill i övrigt inte säga något om fallet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.