Bilden är en arkivbild och kvinnorna på bilden föreställer inte de tillfångatagna svenska kvinnorna kommer från al-Hol-lägret i Syrien som härbärgerar tiotusentals flyktingar. Foto: Niclas Berglund, SVT

Människosmugglare hjälper IS-misstänkta att fly

Uppdaterad
Publicerad

Människosmugglare tar betalt för att muta vakter och hjälpa IS-misstänkta att fly från al-Hollägret i nordvästra Syrien, uppger anhöriga till SVT Nyheter.
– De rörde sig om cirka 90 000 svenska kronor för min dotter, berättar en pappa.

Som SVT Nyheter rapporterade tidigare i december flydde en grupp kvinnor, däribland svenska, med sina barn från al-Hollägret. I en del av lägret sitter de som misstänks för att ha kopplingar till terrorgruppen Islamiska staten, IS.   

Det var med hjälp av människosmugglare som dessa kvinnor lyckades fly. Men deras flykt blev inte lång.  

– Det är en grupp smugglare som arbetar med kurdiska vakter och deras ledare som mutades och som smugglade dem därifrån. De skulle fortsätta vidare till en annan stad i Syrien men de blev gripna, tagna av kurderna och överlämnade till den syriska armén, berättar pappan.  

Betalade 90 000 kronor 

Han hade haft telefonkontakt med dottern när hon fortfarande befann sig i al-Hollägret. Kvinnorna och barnen, hade förts till en lägenhet. Där fick de vänta i några dagar tills att pengarna hade nått människosmugglarna.   

– Det rörde sig om cirka 90 000 svenska kronor för min dotter. Och sen skulle det tillkomma kostnader för att de skulle åka från ena staden till den andra och det skulle kosta ytterligare 3 000 amerikanska dollar, säger pappan.   

Vad säger smugglarna? Vad var det som gick fel?  

– De ger olika versioner. Den ena lägger skulden på den andra och vi befinner oss nu i ett dilemma. Ingen är beredd att ta på sig skulden. Nu handlar det om människoliv, om barns framtid och liv, som är svenskar i grund och botten. Barnen är 120 procent oskyldiga. De har inte skadat någon eller gjort sig skyldiga till något, säger pappan.  

Utseendet avgör priset 

Även andra anhöriga som SVT Nyheter varit i kontakt med vittnar om att de fått liknande erbjudande från människosmugglare. Deras döttrar kan smugglas ut för en kostnad på upp till 15 000 dollar, motsvarande drygt 140 000 svenska kronor. 

Priset beror bland annat på utseende, ser man inte ut att komma från Mellanöstern blir det dyrare, berättar de anhöriga. 

SVT Nyheter har sökt det syriska utrikesdepartementet som ber oss återkomma under söndagen.

Svenska UD skriver i ett meddelande till SVT Nyheter: ”UD känner till uppgifterna och har varit i kontakt med anhöriga men vill i övrigt inte säga något om fallet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer