It-haveri på Västra Götalandsregionen – påverkar tusentals anställda

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har Västra Götalandsregionen drabbats av ett it-haveri. Enligt uppgifter till SVT ska tusentals medarbetare ha problem.

– Det har varit ett problem med åtkomst under dagen. Men jag vet inte mer än att det jobbas för fullt med detta, säger Anders Falkeby, avdelningschef för säkerhet på regionens koncernkontor.

Enligt initiala uppgifter till SVT ska runt 8  500 konton på olika sätt berörts av det omfattande it-haveriet. Under kvällen meddelade regionen dock att det rör sig om drygt 2000 konton som påverkats direkt. Det ska bland annat varit problem för de anställda att logga in på sina konton – något som pågått under hela dagen.

– Det har varit full fart hela dagen och verkligen fulla köer i princip, det är väldigt många påverkade, uppger en person som arbetar med support på regionens it-avdelning till SVT.

IT-skandalen

Kan ta flera timmar

Enligt Anders Falkeby ska det inte handla om ett angrepp utan av någon annan typ av driftstörningar. Under eftermiddagen identifierades störningen som ett tekniskt fel i ett IT-system som har hand om inloggningstjänsten.

Enligt regionen ska omkring 780 användarkonton ha inaktiverats men förväntas fungera igen fram emot kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet