Enligt Östra sjukhuset själva så är det barnmorskebristen som gör att det har varit svårt att hitta personal och den bemanning som krävs. Foto: TT

Ivo underkänner förlossningsvården på Östra sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

För få barnmorskor, missnöjda patienter och för många kejsarsnitt. Det framkommer i en granskning av Östra sjukhusets förlossningsvård som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gjort. Verksamheten bedöms inte ha tillräckligt många barnmorskor för att kunna ge god vård till sina patienter.

Sahlgrenska sjukhuset, som förlossningsvården på Östra sjukhuset är en del av, har enligt Ivo (inspektionen för vård och omsorg) inte uppfyllt kraven i hälso- och sjukvårdslagen genom att inte ha tillräckligt med personal för att ge god vård. Ivo har samlat in information om bemanning och vårdplatser, och konstaterar i ett beslut att Östra sjukhuset inte har tillräckligt många barnmorskor.

Flest avvikelser kommer från BB

Det framkommer dessutom att de flesta avvikelserapporter från kvinnosjukvården på Sahlgrenska kommer från BB.

Enligt Östra sjukhuset så är det barnmorskebristen som gör att det har varit svårt att hitta personal och den bemanning som krävs. Verksamhetschef Corinne Pedroletti säger till Ivo att allt färre vill arbeta på BB och att det har orsakat en kompetensbrist.

För många kejsarsnitt

I beslutet framkommer det också att antalet kejsarsnitt för verksamheten är alldeles för högt, samt att platsbristen på BB har påverkat upplevelsen för patienter negativt.

Beslutet kommer i anslutning till att samtliga akutsjukhus i Sverige granskas av Ivo. Beslutet får därför i nuläget ingen påföljd.

Fler barnmorskor som börjar än som slutar

I ett mejl till SVT svarar Corinne Pedroletti, verksamhetschef för Kvinnosjukvården på Sahlgrenska, att situationen inom förlossningsvården är ansträngd men att Östra sjukhuset bedriver en patientsäker förlossningsvård. Angående bemanningen skriver hon:

”Vi har många barnmorskestudenter på väg in i verksamheten nu och ser positivt på utvecklingen, med fler barnmorskor som börjar hos oss än som slutar.”

SVT har tidigare rapporterat om barnmorskan Marie som sa upp sig två gånger men som beordrades tillbaka på grund av personalbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.