KS ordf Michael Karlsson (S) och oppositionspolitikern Thomas Lindström (TL) diskuterade kort frågan om jaktmarker i Åmåls kommunfullmäktige. Foto: Åmåls kommun

Efter SVT:s avslöjande: Nu utreder Åmål jaktmarksfrågan

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst avslöjade i tisdags att kommunpolitiker och företagsledare jagat gratis under flera decennier på kommunal mark i Åmål. De har heller inte haft något avtal och ingen har formellt tilldelats jakträtten. Nu har en motion lämnats in och kommunen ska utreda alla sina jakträttsavtal.
– Det är ju inte bra att det bara funnits muntliga avtal, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).

Oppositionspolitikern Thomas Lindström har lämnat in både en motion och interpellation till kommunfullmäktige i Åmål, där han vill ha svar från politikerna om hur jaktlaget har kunnat jaga på kommunal mark i över 30 år. Utan att kommunen skriftligt har godkänt jakt på marken, vilket de ska göra enligt Jägareförbundet för att jakt ska vara tillåten.

– Jag har polisanmält kommunen nu, för jaktbrott, säger Thomas Lindström (TL).

Togs upp i fullmäktige

På tisdagens möte i kommunfullmäktige presenterade Thomas Lindström sin motion. Kommunstyrelsens ordförande konstaterade att frågan utreds och att motionen nu ska beredas.

– Om det nu är reguljär jakt så ska ju det vara transparent och klart för alla parter. Muntliga avtal kan man ju inte verifiera, så det är ju inte bra. Kommunen vill ju att det ska vara rätt och riktigt, säger Michael Karlsson (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Tjänsteman utreder

Det ligger nu på tjänstemannanivå att få fram ett förslag till avtal.

– För mig och för många andra var det en nyhet att det inte fanns några avtal. Men det löser vi nu, säger Michael Karlsson (S).

Större yta

Det har också visat sig att jaktlaget har runt 200 hektar kommunal mark, inte bara 130 hektar som vi tidigare berättat om. Det här kan kommunen ännu inte bekräfta.

– Det påstås det, men det har jag inte fått fram några uppgifter på. Jag får gå vidare och försöka få fram uppgifter på det, säger Björn Wennerström, tf enhetschef för plan och fastighet på Åmåls kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer