Foto: Privat/TT

Jan-Olofs Karlsborgstips gav flest röster

Publicerad

– Jag tycker det är spännande att följa diskussionerna kring militärens verksamhet i Karlsborg, där många är beroende av militären, samtidigt som det finns kritik mot flera av verksamheterna och dess effekter, säger Jan-Olof Säll i Forsvik.

Hans tips om att vi på SVT Nyheter Väst ska beskriva hur framtiden ser ut för försvarsmakten i Karlsborg fick 43 procent av rösterna i vår omröstning om vilket reportage du helst vill se. Totalt lämnades 2 950 röster på vår sajt.

Jan-Olof tycker att det är intressant att följa hur det går för Karlsborg – en ort uppbyggd mycket kring det militära. Men det är militära verksamheter som kommit och gått. Fästningen som firar 200 år påbörjades 1819, men stod inte klar förrän 1870. Då var den redan omodern. Sedan dess har en rad förband funnits på orten. I dag är det framförallt Livregementets husarer (K 3) och vissa specialförband som är verksamma i Karlsborg.

– Karlsborg är ju en landsortskommun, med få invånare, som måste värna om varje arbetstillfälle. Samtidigt måste man ta vara på de varningar som kommer från olika håll om de konsekvenser som verksamheten har, säger Jan-Olof Säll.

Hot mot Vättern?

– Vi har diskussionen om miljögiftet PFAS som vissa säger rinner ut i vattnet och kan vara ett hot för Vättern som är vattentäkt för många kommuner i Skaraborg, men också andra. Det blir intressant hur man ska hantera dessa intressen, som måste kunna samsas om Karlsborg ska finnas kvar.

På senare år har flera satsningar på Karlsborg aviserats. Det finns planer på att bygga nytt inom gamla flottiljområdet och det har planerats för en renovering av landningsbanan på gamla F6.

– Med nya värnpliktiga kommer nu fler att komma till Karlsborg och det får betydelse för restauranger och butiker som kan leva kvar, liksom för service som vårdcentral och tandläkare, säger Jan-Olof Säll.

Mellobiljetter

Vi på SVT kommer att följa upp Jan-Olofs tips och besöka Karlsborg och för att berätta om planer och farhågor. På lördag kan Jan-Olof Säll ta med sig tre personer och besöka Melodifestivalens deltävling i Lidköping. Priset för det tips som fick mest röster är ju fyra biljetter till Mello.

– Det var överraskande men kul att mitt förslag vann. Vi hade planerat annat till lördag, men nu har vi styrt om och kommer att åka och titta på Melodifestivalen, säger Jan-Olof Säll.

Karlsborg och militären

1819 påbörjades bygget av Karlsborgs fästning som stod klar först 1870.

Under 1900-talets första halva fanns här bl a Ing 2, A 8, A 9, A 10, Lv 1 och T 2.

1958 upplöstes Karlsborgs luftvärnsregemente (Lv 1) och avvecklades 1961.

Som kompensation omlokaliserades Göta signalkår (S 2) 1961 från Skövde garnison. Göta signalkår blev samtidigt huvudman för garnisonen, och antog namnet Göta signalregemente. Senare blev Västgöta flygflottilj (F 6) huvudman för garnisonen.

1982 beslutades att Göta signalregemente skulle upplösas och avvecklas som egen myndighet och som självständigt förband.

Istället kom regementet att reduceras till en bataljon och underställas Livregementets husarer (K 3), vilka omlokaliserades från Skövde till Karlsborg 1984. K 3 finns fortfarande kvar i Karlsborg.

Vid försvarsbeslutet 1992 upplöstes Västgöta flygflottilj (F 6) och avvecklades, något som medförde att sysselsättningen i Karlsborgs kommun påverkades starkt negativt.

Genom försvarsbeslutet 1996 upplöstes Göta signalbataljon och avvecklades den 31 december 1997. Samtidigt upplöstes den 31 december 1997.

Karlsborgs garnison har sedan slutet 1990-talet istället utvecklas till centrum för Försvarsmaktens specialförband, som sedan 2011 samlas inom Särskilda operationsgruppen.

Vid Karlsborgs flygplats återupptogs den militära verksamheten igen 2007, då flottiljområdet återgick till att bli ett militärt område. Från och med 2011 är hela flygplatsområdet åter ett skyddsobjekt, och var helt i drift till 2013.

Källa: Wikipedia

Kom och träffa SVT Nyheter Väst på torget i Lidköping

Lördagen den 23 februari kommer SVT Nyheter Väst att vara på plats på Nya Stadens Torg i Lidköping från 10.30 till 15.30 i samband med Melodifestivalens välkomstfest.

Där kommer du att kunna prova på att vara tv-reporter, mingla med oss och tipsa oss om nyheter du tycker att vi borde rapportera om.

På plats är bland annat SVT:s nya Skaraborgsreporter, Bosse Carlqvist och programledaren Anders Ekwing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.