Elin Ersson dömdes för brott mot luftfartslagen av Göteborgs tingsrätt. Men en nämndeman var jävig. Foto: TT/Privat

Jävig nämndeman i fallet Ersson sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs tingsrätt sparkar den nämndeman som var jävig i rättegången mot aktivisten Elin Ersson. På grund av hans agerande ska rättegången göras om och under onsdagen meddelas att ”han skiljs permanent” från sitt uppdrag.

Det var förra året som Elin Ersson i en uppmärksammad aktion ställde sig upp i ett flygplan som skulle lämna Landvetter, i protest mot att en man skulle utvisas.

Så småningom dömdes Ersson i tingsrätten för brott mot luftfartslagen till dagsböter.

Men i efterhand blev det känt att en av tingsrättens politiska nämndemän hade uttalat sig om fallet redan innan hon åtalades. I en Facebookpostning som gjordes i samband med aktionen kallade nämndemannen Ersson för ”brottsling”.

När detta blev känt stängdes nämndemannen av och hovrätten beslutade att rättegången i tingsrätten måste göras om. Detta med hänvisning till att nämndemannen varit jävig.

”Förtroendet för domstolarna har fått sig en knäck”

Nu har Göteborgs tingsrätt beslutat att han stängs av permanent.

– Nämndemannen har agerat mycket omdömeslöst och opassande. Den omständigheten att han påstår sig inte minnas sin kommentar till nyhetsartikeln när han dömde i målet förändrar inte detta, säger tingsrättens lagman Johan Kvart i ett pressmeddelande.

Han kommer även med ytterligare kritik:

– Återigen har förtroendet för domstolarna fått sig en knäck på grund av en nämndemans agerande. Den skada som det innebär kan mätas även i pengar och längre väntetider för andra mål när tingsrätten nu måste ta om hela rättegången, säger Johan Kvart. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer