Jenny Wulf miste sonen Gunnar, 14, i bussolyckan. Foto: SVT

Jenny bävar inför rättegången om bussolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Wulf förlorade sin son Gunnar i den tragiska bussolyckan i Härjedalen för snart två år sedan. På onsdag startar rättegången mot busschauffören i Borås tingsrätt.

– Jag bävar inför det. Att allting kanske kommer upp igen, säger Jenny Wulf.

Klockan var halv åtta på morgonen när Jenny Wulf fick en push-notis i mobilen där det stod att en buss vält i Härjedalen.

Kvällen före steg hennes son Gunnar på bussen som skulle ta honom och ett 50-tal förväntansfulla skolkamrater och lärare till fjällen för att åka skidor. I olyckan den 2 april 2017 skadades flera ungdomar och tre ungdomar dog. Bland de som miste livet fanns Jennys son.

Bussolyckan i Härjedalen

– Fastän det nästan gått två år är det svårt att ta in, säger hon.

Bloggade efter olyckan

Efter olyckan så har Jenny bloggat. Någon som gett henne en möjlighet att få uttrycka det hon känner och dela det med andra.

– Jag är inte alls lika bra på att prata. Det är ett sätt för mig att kanalisera en del av mina tankar och känslor. Sedan ger det mig mycket värme också för det är många som hör av sig och berättar om sin sorg eller att de känner igen sig. Då blir det en större mening.

Chockfas

Nästan hela första året efter olyckan beskriver hon som en chockfas.

– Nu börjar det landa. Gunnar kommer inte att komma tillbaka, säger hon.

Busschauffören åtalades efter olyckan för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Polisens utredning visade enligt åklagaren att olyckan orsakats av ett felaktigt manövrerande från chauffören, som gjort att han oavsiktligt kört av vägen.

Enligt åklagaren så var chaufförens koncentration och vaksamhet sänkt på grund av svår sömnighet. Busschauffören har förnekat brott och menat att han inte varit trött.

Hoppas på fällande dom

Jenny Wulf hoppas att busschauffören döms.

– För alla som var med så tror jag att det är viktigt att få känslan av att någon annan har gjort fel, säger hon.

När rättegången drar i gång i veckan så har det gått nästan två år sedan olyckan inträffade.

– För mig personligen så tror jag att det har varit ganska skönt att inte ha det så nära inpå. Sedan vet jag att det är jättemånga föräldrar som tycker tvärtom.

Missa inte SVT:s dokumentär om bussolyckan: Sorgen mitt i bygden som visas på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet