Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När Foad Kourieh kontaktar arbetsförmedlingen säger de att kan de inte hjälpa honom. Foto: SVT

Jobbsökande Foad: Blir runtskickad med en lapp

Publicerad

Jobbsökande Foad Kourieh är frustrerad och känner att han blir runtskickad i Göteborg. Det är ingen som kan hjälpa honom med att söka jobb. Inte ens Arbetsförmedlingen.

Så här står det på Foads lapp när han kommer in på Medborgarkontoret i Angered:

”Vill ha hjälp med:

x Fylla i blanketter

x Öppna ett epost-konto”

Vad han egentligen behöver hjälp med är att fylla i sin aktivitetsrapport och söka jobb. Lappen skrev de på Arbetsförmedlingen i stadsdelen Gamlestan i Göteborg, ett av de få kontor som fortfarande är öppna. Han blir skickad till Medborgarkontoret i Angered där personalen möter honom.

– Han var väldigt upprörd och ledsen. Det tog typ en halvtimme innan vi lugnat honom. Men vi har inte utbildning för att hjälpa till med de här problemen. Det är nästan varje dag som det kommer in personer som Foad, säger samhällsvägledaren Adil Guellil.

”Koppling med att Arbetsförmedlingen lägger ner”

Foad Kourieh blev tvungen att sjukskriva sig från sitt jobb som murare, och fick då uppmaningen att säga upp sig. Nu vill han söka ett nytt jobb, men kan varken läsa eller skriva. När han försöker ta kontakt med arbetsförmedlingen kan de inte hjälpa honom.

– Jag får bara springa kors och tvärs, men ingen kan hjälpa mig. Jag kan inte läsa eller skriva, så det är svårt för mig att fixa själv, säger Foad.

På Medborgarkontoret i Angered har de på senare tid märkt av en skillnad.

– Det varit väldigt mycket CV-skrivningar och jobbsökande. Jag tror verkligen att det har en koppling till att Arbetsförmedlingen lägger ner, säger Adil Guellil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer