Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frustration på bibliotek – många frågor om annat än böcker: ”Känns hopplöst” Foto: SVT

Larmet från biblioteken: Folk vill ha hjälp med att söka jobb

Uppdaterad
Publicerad

Nu vittnar flera anställda på bibliotek i Västra Götaland om en förändrad arbetsplats. Många frågor från besökare handlar inte längre om läsning och boktips – utan om bankärenden, jobbsökande och myndighetspapper.
– Det känns hopplöst ibland när man förstår att de här människorna inte har någon annanstans att vända sig, säger bibliotekarien My Grundström.

I Angered ligger både bibliotek och Medborgarkontor i samma byggnad, och fram till nyligen även Arbetsförmedlingen. Bibliotekarien My Grundström på Angereds bibliotek staplar i ordning böcker när en besökare kommer fram och frågar om hjälp. Men frågorna handlar inte om boktips.

– Vi kan ju hjälpa till i många fall. Men skulle vi alltid göra det så skulle det ju vara mycket annat som blev lidande, säger My Grundström, bibliotekarie i Angered.

1 000 besökare varje dag

Angereds bibliotek har runt 1 000 besökare varje dag, och av dessa uppskattar bibliotekschefen, AnnMari Davidsson, att det är ungefär 50 varje dag som ber om hjälp i frågor långt utanför bibliotekens ramar. Det kan gälla bankärenden, hjälp med att söka jobb samt handlingar från olika myndigheter.

– Det känns hopplöst ibland när man förstår att de här människorna inte har någon annanstans att vända sig, säger My Grundström, bibliotekarie i Angered.

”Inte vårt huvuduppdrag”

SVT Nyheter Väst har ringt runt till flera bibliotek i Västra Götaland och många bibliotikarier vittnar om att situationen är lik den i Angered. De beskriver att personal får ägna alltför mycket tid åt en ny form av offentlig service, och att biblioteken fått ett slags ofrivilligt ansvar som samhällsvägledare. Orsaken tror de flesta är att många nyanlända behöver mer hjälp i samband med att myndigheter digitaliserat sina tjänster.

På vilket sätt är det här ett problem för er?

– Det handlar ju ofta om sekretess, tillgång till folks bankkonton. Vi upplever att det inte tillhör vårt huvuduppdrag, och det finns andra som är väldigt mycket bättre på den här typen av frågor än vad vi är, säger AnnMari Davidsson, bibliotekschef i Angered.

Hinner inte med på Medborgarkontoret

Offentlig service ges på många håll i regionen på kommunernas medborgarkontor, dit privatpersoner som behöver hjälp och rådgivning kring samhällsinformation kan vända sig. I Angered ligger Medborgarkontoret alldeles intill biblioteket – men det tycks inte hjälpa.

Enligt bibliotekarierna i Angered är det ofta långa köer och för få i personalen hos grannarna på Medborgarkontoret, som är det det största medborgarkontoret i Göteborg. Där håller personal med om problemet.

– De andra kontoren antingen krymper eller försvinner, det sätter mer press på oss, säger Adil Guellil, samhällsvägledare på Medborgarkontoret i Angered.

Han tror att en delförklaring till det ökade trycket på biblioteken också kan handla om att tillgängligheten till Arbetsförmedlingens kontor minskat.

– På senare tid har det varit väldigt mycket CV-skrivningar och jobbsökande. Jag tror verkligen att det har en koppling till att Arbetsförmedlingen lägger ner, säger Adil Guellil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer