Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialdemokraterna om bibliotekslarmet: ”Ett resultat av Alliansens budget” Foto: SVT

S-politiker om bibliotekslarmet: ”Ett resultat av Alliansens budget”

Publicerad

Bibliotekarier larmar om att allt fler människor söker hjälp i samhällsfrågor hos dem, samtidigt som fler instanser med syfte att hjälpa till i dessa frågor krymper. Och när vi frågar politikerna om orsaken går deras åsikter isär.

– Detta vittnar om en konsekvens av ett samhälle som under lång tid dragit sig tillbaka och där välfärden har fått mindre resurser. I synnerhet i våra förorter, men också på glesbygden, vilket gör att viktig samhällsservice som Medborgarkontor och Arbetsförmedlingen stängs ner, säger Blerta Hoti (S), kommunalråd i Göteborg,

Hon menar också att kommunens budget är felprioriterad.

– Vi måste föra en politik som sätter välfärden först. Det måste gå före skattesänkningar och privatiseringar. Tyvärr vann inte vår budget, utan Alliansens, och att Medborgarkontoret läggs ner är en konsekvens av det, säger Blerta Hoti.

Hon säger också att tagit kontakt med sina kollegor i nämnden för konsument och medborgarservice för att ta frågan vidare.

Kritik mot regeringen

Samtidigt menar Axel Josefsson (M), kommunstyelsens ordförande i Göteborg, att det snarare handlar om ett större perspektiv, men menar att kommunen i framtiden kommer kunna göra en förändring.

– Vi har ett tydligt uppdrag i vår budget om att utveckla den lokala närvaron, och i den nya stadsdelsreformen som vi genomför nu så kommer vi se över demokratin, närvaron och hur vi ska hantera medborgardialogen, säger han.

Ska det vara så att bibliotekarierna får de här uppgifterna i knät?

– Nej, så ska det absolut inte vara, och där är jag oerhört kritisk till regeringen och hur de agerar. För till stor del handlar detta om att Arbetsförmedlingen stänger ner sina kontor och tvingar människor att gå någon annanstans för att skriva sina CV:n, säger Axel Josefsson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer