Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

I Västra Götaland har 22 av 35 kontor planerats att läggas ned. Men nu kommer nya direktiv från regeringen. ´Arbetsförmedlingen får i uppdrag av regeringen att säkerställa verksamhet i hela landet samt stöd för personer med funktionsnedsättningar.

Hittills har 18 av kontoren i Västra Götaland hunnit stänga. Bland annat i Stenungsund.

– Det är en sorgens dag. Jag är ganska ny som chef här och hade en förhoppning om att komma hit och tillsammans med medarbetarna bygga verksamhet. Istället blir det att avveckla verksamhet, sa Henrik Svedberg, sektionschef för arbetsförmedlingen i Stenungsund, då till Svt Nyheter Väst.

Oklart om kontor får vara kvar

Under torsdagen meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att arbetsförmedlingens får i uppdrag att säkerställa verksamhet i hela landet. Men det är oklart om kontor sparas från avveckling eller öppnar igen. Myndigheten får själv avgöra hur den ska finnas på plats.

– Uppdraget, så som jag förstår det, är att vi ska kunna möta sökande lokalt, inte nödvändigtvis öppna och bemanna ett helt kontor. Utan att vi ska kunna finnas hos kommunerna, eller på ett servicekontor eller ibland ett eget kontor också, säger Eva Lindh Pernheim som är regionchef för Arbetsförmedlingen Väst.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Här är kontoren som lagts ned i Västra Götaland

● Ale

● Angered

● Göteborg Etablering

● Frölunda

● Härryda

● Lerum

● Stenungsund

● Vårgårda

● Svenljunga

● Tranemo

● Ulricehamn

● Mark

● Skara

● Mellerud

● Munkedal

● Sotenäs

● Dals Ed

● Tanum

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.