Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Carlsson vill engagera sina elever och på ett nytt sätt undervisa om klimatet. Foto: Elin Johansson/SVT

Karlbergsgymnasiet i Åmål deltar i nytt projekt – elever ska lära sig mer om klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Att undervisa på ett nytt sätt om klimatförändringar – det är syftet med ett projekt där Karlbergsgymnasiet i Åmål, tillsammans med andra europeiska skolor, ingår.

Läraren Johanna Carlsson undervisar sina elever med material från projektet.

– Jag tycker att miljöfrågor är jätteviktiga. Det är roligt att få vara en del av detta, säger hon när SVT besöker en lektion.

Det är elever från naturvetenskapliga programmet på Karlbergsgymnasiet i Åmåls Kommun som läser kursen ”miljö och energikunskap”. De undervisas med material från ”Clim@venture 1.5” som är ett onlinekursmaterial för lärande som handlar om EU:s klimatmål.

I kursen får eleverna lära sig mer om klimatförändringar och hur de kan påverka klimatet och de globala målen. En uppgift som eleverna gjort har varit att planera och bjuda på en miljösmart fika.

– I min grupp har vi valt att göra en fruktsallad där vi valde årstidens frukter med glass och kaffe till, säger Baraa Khaled.

Han går sista året på naturvetenskapliga programmet på Karlbergsgymnasiet och är en av eleverna som läser kursen, och tar del av undervisningsmaterialet i projektet. Han tror att materialet från projektet skulle kunna vara en del av undervisningen mer permanent.

– Det beror på om man är intresserad av miljön eller inte. Även om man är ointresserad väcker det tankar. Väldigt många är omedvetna om saker som påverkar miljön och hur allvarligt det är på vissa ställen, säger Baraa Khaled.

Flera länder deltar

I dag deltar eleverna i NA3 på Karlbergsgymnasiet, en skola i Göteborg, samt skolor i Tyskland, Österrike och Italien i projektet . Efter projektet kommer det att utvärderas för att se på vilket sätt det kan bli en del av undervisningen på högstadiet och gymnasiet.

I slutet av maj har andra lärare bjudits in till Karlbergsgymnasiet för att ta del av vad eleverna har lärt sig och få en inblick av materialet i projektet.

Projektet har utvecklats av fyra organisationer över hela Europa med finansiering från Erasmus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.