Elina Åsbjer, veterinär och kvalificerad handläggare vid SLU, ger tips på vad du ska tänka på när du ska köpa hund. Foto: Fredrik Persson TT/Privat

Tänk på det här när du ska köpa hund

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Barnes blev lurad av hunduppfödare på Blocket och fick fel hundras. Säljsajter används även för att sälja hundar som smugglats in från andra länder, något som ökat de senaste åren.

Det finns mycket man ska tänka på om man ska köpa hund och görs köpet via en köp- och säljsajt kan det vara viktigt att vara extra noga. De senaste åren har det blivit allt vanligare med så kallade smuggelhundar. Det handlar oftast om hundvalpar som annonseras på internet som har smugglats till Sverige.

Jordbruksverket får årligen in mellan 300-500 ärenden som rör hundar och katter där det finns brister i införseldokumenten. För tredje året i rad anordnar samverkansgruppen för hundvälfärd en kampanj för att minska antalet smuggelhundar i Sverige.

Hundköp

– Det viktigaste är att vi måste öka medvetenheten hos kunderna för att minska efterfrågan på smuggelhundar. För så länge det finns en efterfrågan så kommer valpar forsätta smugglas in, säger Elina Åsbjer, veterinär och kvalificerad handläggare på nationellt centrum för djurvälfärd vid SLU.

”Många valpar dör”

I samverkangruppen ingår Sveriges lantbruksuniversitet, länsstyrelserna, SLU, Sveriges veterinärförbund, Nationellt centrum för djurvälfärd, Vetabolaget och Svenska Kennelklubben. Elina Åsbjer förklarar att det finns en stor problematik när det kommer till smuggelhundar, till exempel så kan hunden föra in sjukdomar i Sverige om den inte är rätt vaccinerad.

– Men det är inte det största problemet när det handlar om insmugglingen av valpar, utan det är djurvälfärden. Valparna föds upp i ”valpfabriker” där tikarna föder kull efter kull. Omständigheterna kan vara mycket dåliga och många valpar dör under transporten till Sverige, eller är i så dåligt skick att de får avlivas när de kommer fram, säger Elina Åsbjer.

– Det är en otroligt lukrativ marknad, valparna säljs dyrt. Det är en enkel och ganska riskfri bransch där man tjänar mycket pengar.

Elina Åsbjer säger att det är främst de populära hundraserna, som syns i medierna och hos kändisar som är de vanligaste smuggelvalparna. När en hundras blir väldigt populär finns det en marknad som de svenska uppfödarna inte alltid kan fylla.

”Köp inte i en baklucka på en parkeringsplats”

Vad är det viktigaste man ska tänka på när man köper en hund?

Kolla så att alla papper är i ordning. Oftast säger de här personerna att man ska få papperna, så som stamtavla och dylikt i efterhand, men du ska få med alla papper på valpen när du hämtar den. Be om att få träffa valpens föräldrar, eller i alla fall tiken. Kolla så att mamman är registrerad hos Jordbruksverket. Valpen ska vara veterinärbesiktad, chipmärkt och vaccinerad, och som köpare ska man få ett ordentligt köpekontrakt, inte bara ett namn och telefonnummer, säger Elina Åsbjer och fortsätter:

– En annan viktigt grej som faktiskt händer, köp aldrig hunden från en bagagelucka på en parkeringplats, då ska varningsklockor ringa!

Det här ska du tänka på när du köper hund

  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
  • Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.
  • Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
  • Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
  • Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
  • Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel.
  • Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
  • Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
  • Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
  • Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundköp

Mer i ämnet