Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanne Skogsberg. Foto: Hyresgästföreningen

Jurist: ”Häpnadsväckande och helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanne Skogsberg reagerar starkt på att en hyresvärd i Göteborg vill veta var någon kommer ifrån när de ska bestämma om personen ska få en lägenhet eller inte.
– Jag blir faktiskt förvånad över att jag ser den där frågan över huvud taget i en ansökan av bostad, säger Susanne Skogsberg.

I intresseanmälan för en lägenhet på Tycho Brahes gata i Bergsjön ska du bland annat kryssa i en av två rutor – ”svensk” eller ”utländsk”.

Du skall även fylla i vilken nationalitet du har och hur länge du har bott i Sverige. SVT Nyheter Väst har tittat närmare på vilka som får hyreskontrakt i huset och hur det går till.

LÄS OCKSÅ: Hyresvärd väljer ”svensk” före ”utländsk”

På Hyresrättsföreningens huvudkontor reagerar man starkt på att nationalitet är ett kriterium i ett urval av hyresgäster.

– Jag tycker det är helt häpnadsväckande och helt oacceptabelt, det är ändå 2016. Vi har haft mycket diskussioner om vad man får registrera, säger Susanne Skogsberg.

– I första hand tycker jag att man ska fråga fastighetsägaren varför de vill ha in den här typen av uppgifter. Men jag tycker också att man ska ta kontakt med diskrimineringsombudsmannen för att höra vad det är som gäller och hur man kan agera i det här läget, säger Susanne Skogsberg.

Vd:n för Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett brev att frågorna i formuläret är frivilliga att fylla i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

”Svenneberget”

Mer i ämnet