• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

I formuläret ska du fylla i om du är ”svensk” eller ”utländsk” och även vilken nationalitet du har och hur länge du har bott i Sverige. Foto: SVT

Hyresvärd väljer ”svensk” före ”utländsk”

Uppdaterad
Publicerad

Du ska fylla i vilken nationalitet du har för att söka lägenhet hos den privata hyresvärden Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co i Bergsjön. Och det är tydligt vilken nationalitet som får lägenheter.

– Vita Berget tror jag är något det här har kallats eftersom det bor inte så många invandrare här, säger Joel Wengelin som rastar hunden utanför sin lägenhet på Tycho Brahes gata i Bergsjön i Göteborg.

Byggnaden ligger på en kulle, den är stor med hundratals lägenheter och är formad som ett frågetecken. Trots att Bergsjön är ett område med högt antal utlandsfödda har vi på SVT Nyheter Väst fått höra att de inte är välkomna att bo i den här fastigheten.

”Svenneberget”

Bland de boende finns smeknamn på området som Svenneberget och Svenneringen.

– Ja, något sådant har jag hört, för det bor inte så många invandrare här, säger en annan boende Göran Jonsson.

LÄS OCKSÅ: Jurist: ”Häpnadsväckande och helt oacceptabelt”

Testar att ansöka

Vi bestämmer oss för att se om bilden som de boende har stämmer.

Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co som äger lägenheterna är inte kopplade till samlingssajten Boplats utan väljer själva ut sina hyresgäster.

För att få söka en lägenhet måste man ringa till företaget för att då få en intresseanmälan. När vi prövar att ringer och prata svenska med brytning får vi direkt frågor om fast jobb och boendereferens. När vi saknar boendereferens blir det ingen intresseanmälan skickad på posten.

Olika bemötande när vi ringer

Vi ringer igen och presenterar oss som ”Hanna” och pratar svenska utan brytning. Hon har samma förutsättningar men får inte en enda fråga om vare sig jobb eller boendereferenser. 

När intresseanmälan dimper ner i brevlådan är det tydligt att ditt ursprung spelar roll när företaget väljer hyresgäster.

På en rad i formuläret ska du kryssa i om du är ”svensk” eller ”utländsk”, du ska även fylla i vilken nationalitet du har och hur länge du har bott i Sverige.

Kollar namnen

Vi vill veta om frågan i formuläret har någon påverkan på vilka som väljs ut till lägenheterna. Från Skatteverket begär vi ut namn på alla som är skrivna på Tycho Brahes gata, vi tar på oss fördomsglasögonen, och markerar alla med traditionellt svenska för och efternamn så som Gustafsson, Engman och Stenbäck, och sen namn från andra språk.

Sen gör vi detsamma med två grannfastigheter som också har privata värdar och som är liknande i storlek.

I grannfastigheterna på Keplers gata ligger siffran på de boende med traditionellt svenska namn på 18 procent, bredvid den ligger fastigheter på Galileis gata där siffran ligger på 8 procent. Men på Tycho Brahes gata är det 72 procent med traditionellt svenskt för- och efternamn.

Vill inte kommentera

Vi vill såklart tala med Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co, men trots flera veckors upprepade försök går vd:n Susanne Lundahl inte att få tag på. När vi åker ut till företagets lokaler får vi veta att hon inte ställer upp på intervju utan vill att vi skriver ett brev.

Hon skriver sedan i sitt svar att många av frågorna i formuläret är frivilliga, detta trots att det står på blanketten att den skall fyllas i utförligt och noggrant. När det gäller statistiken skriver hon att hon ”inte känner till omständigheterna”. Hon skriver i ett senare brev att de boendes uttalande saknar grund.

Mer vill hon inte kommentera.

Texten har uppdaterats efter ny kontakt med vd:n för Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Svenneberget”

Mer i ämnet