Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från söndagens släckningsarbete Foto: Kustbevakningen/Sjöräddningssällskapet Hovås

Bulkfartyg i brand utanför Vinga

Uppdaterad
Publicerad

Släckningsarbetet fortsätter efter branden på bulkfartyget Almirante Storni utanför Göteborg, där 17 personer fortfarande befinner sig ombord. Under natten kunde spridningen begränsas, men ännu saknas en prognos för när branden kan vara släckt.

– Det glöder än, uppger kustbevakningens kommunikationschef Eva Lindé under tidiga måndagsmorgonen.

Branden på fartyget, som ligger ankrat i vattnet utanför ön Vinga, bröt ut vid tvåtiden på lördagseftermiddagen. Enligt Kustbevakningen startade brandförloppet i trävirke som lastats på övre däck i fartygets för.

Det tätt packade virket gör att branden är svår att komma åt, och på söndagseftermiddagen saknades ännu en prognos för när den kan vara släckt.

– Det vi kan göra att fortsätta försöka komma åt med vatten. Det är ett fartyg långt ute till havs, så man kan inte dra dit alla resurser som man skulle önska, sade Mattias Lindholm, presskontakt på Kustbevakningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustbevakningen: Därför är branden så svårsläckt. Foto: Kustbevakningen, Dennis Franco/SVT

I arbetet måste Kustbevakningen också ta hänsyn till den stora mängd bränsle som finns i fartygets tankar. Farhågan är att branden skulle kunna leda till att det läcker ut i vattnet.

– Då får vi en ännu värre händelse att hantera. Vi vill gärna begränsa det här till en brand och ingenting mer. Vi förbereder oss för att kunna ta hand om bränslet genom att pumpa det till ett annat fartyg om det skulle behövas, säger Lindholm.

Kaptenen vill inte evakuera

Båtar från både Sverige och Danmark har varit på plats under släckningsarbetet. Därtill används vattenbombande helikoptrar från MSB, enheter från Sjöräddningssällskapet samt ett specialutrustat fartyg för brandbekämpning till havs.

Ingen uppges ha skadats. De 17 besättningsmedlemmarna är kvar på fartyget, men befinner sig i den bakre delen av fartyget dit lågorna inte nått. Enligt Sjöfartsverket erbjöds de i ett tidigt skede att evakuera, men blev kvar då fartygets kapten velat att de ska bistå i släckningsarbetet.

– Sjöfartsverket har helikoptrar i beredskap för att kunna evakuera om det skulle behövas, säger Valdemar Lindekrantz vid Kustbevakningen.

Foto: Kustbevakningen

Ingen misstanke om brott

I nuläget finns ingen misstanke om att något brott begåtts. Polisen har ännu inte komma tillräckligt nära fartyget för att skapa sig en uppfattning om hur branden startat.

– Först får de på plats arbeta livräddande och skyddande. Sedan kan polisen bli inkopplad, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson för polisen i region Väst.

I klippet nedan ser du det brinnande fartyget på avstånd ute till havs under lördagen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild från nattens släckningsarbete. I klippet ser du det brinnande fartyget på avstånd ute till havs. Foto: Kustbevakningen

Typ: Fartyget Almirante Storni är ett Liberiaflaggat så kallat bulkfartyg, ett fartyg som transporterar last direkt i skrovet. Till bulkfartyg räknas till exempel tankfartyg och torrlastfartyg. I det här fallet transporteras bland annat stora mängder trävaror.
Almirante Storni ägs av det tyska rederiet NSC Holding.
 

Längd: 177 meter. Det är i fören av dessa 177 meter som det brinner. Enligt Kustbevakningen rör det sig om 50-70 meter som är påverkat av branden.
 

Bredd: 28 meter
 

Byggår: 2012
 

Max lastkapacitet: 31 796 ton
 

Besättning: 17 personer ska ha befunnit sig ombord när fartyget började brinna. Kaptenen har inte låtit evakuera fartyget. Ingen person ska hittills kommit till skada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på bulkfartyget utanför Vinga

Mer i ämnet