Släckningen av Almirante Storni avslutad

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelade Räddningstjänsten Storgöteborg att de senaste dagarna har gett gott resultat och att släckningsarbetet är avslutat.

– Samtliga enheter och personal återgår till ordinarie verksamhet, säger räddningsledare Daniel Gillesén, i ett pressmeddelande.

I klippet hör du Stefan Karlsson, regional insatsledare räddningstjänsten Storgöteborg, berätta om arbetet på platsen.

Fartyget Almirante Storni ligger nu förtöjt vid kaj i Göteborg. Räddningstjänsten Storgöteborg hade nio man stationerade i Skandiahamnen för att övervaka det arbete som skedde.

Branden på bulkfartyget utanför Vinga

– Det är framförallt de kontrakterade bolagen som håller på med att bärga och lämpa av lasten, sa Stefan Karlsson, regional insatsledare räddningstjänsten Storgöteborg under måndagen.

Virkeslasten skall forslas bort för att man skall frilägga de eldhärdar som funnits i lasten. Bolagen har resurser för att hantera kylning och släckning ombord på fartyget så räddningstjänsten agerar enbart om något oväntat händer.

Vid ankomst till kaj inleddes en kommunal räddningsinsats. Fartygets ägare bedömdes då ha god förmåga att hantera den återstående branden men inte tillräckliga resurser för att skydda omgivningen vid en negativ händelseutveckling. Räddningstjänstens arbete inriktades därför på att hindra brandspridning under lossning av virket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på bulkfartyget utanför Vinga

Mer i ämnet