Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitieminister Gunnar Strömmer, (M), berätta om förändringarna han vill se i kronvittnessystemet. Foto: TT / SVT

Justitieministern öppnar för ändringar i kronvittnessystemet

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Gunnar Strömmer öppnar för ändringar i kronvittnessystemet. Han vill att den som vittnar som kronvittne ska veta på förhand vad det kommer ge för effekt.

– Vi har bett en utredare titta på det, det skulle vara bättre för vittnena, säger Gunnar Strömmer (M).

På torsdagen besökte justitieminister Gunnar Strömmer, (M), Borås för att prata om regeringens brottsförebyggande arbete på Brottsförebyggande rådets årliga konferens.

Strömmer (M): ”Öppen för förändringar”

Med anledning av senaste tidens uppmärksammade rättegång kring högskolemordet i Borås, där ett kronvittne användes för en av de första gångerna i en mordrättegång, passade SVT Nyheter Väst på att fråga justitieministern om den nya lagen, som gör det möjligt för den som vittnar att få lindrigare straff för egna brott.

Och ministern öppnar redan upp för ändringar av lagen.

– Det man skulle kunna göra istället, det är att åklagarens uppfattning om straffrabatten till kronvittnet ska bindas till domstolen. Så att den som vittnar som kronvittne vet på förhand vad det skulle kunna ge effekt, säger han.

Kronvittnet: ”Vill slippa fängelse”

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat  om ”Alex” som var åklagarens kronvittne i rättegången kring Högskolemordet, och som nu tvivlar på om det var värt det, då han inte vet hur stor strafflindringen kommer bli.

– Det fanns inget avtal, inget papper. De sa bara att den här lagen är som USA nu, sa ”Alex”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.