Angereds centrum, och en kamel. Foto: SVT/Wikimedia

Kamelcenter måste betala – annars inkasso

Uppdaterad
Publicerad

Det omtalade kamelcentret i Angered har nu elva dagar på sig att betala tillbaka en halv miljon kronor som de fått i bidrag till Göteborgs kommun.

Det var tänkt som ett projekt för integration och sysselsättning. Angereds kamelcenter fick 500 000 kronor för att skapa tillfälliga arbeten. Personer som stod långt från arbetsmarknaden skulle bland annat bygga kamelstall.

LÄS MER: Skattemiljon går till gigantiskt kamelprojekt

Kamelcentret i Angered

Men det blev aldrig några byggen, och politikerna i social resursnämnd beslutade att pengarna skulle betalas tillbaka. Fakturan förfaller den 17 juli, men det är oklart om den kommer att betalas. Föreningen vill nämligen se en rättslig prövning av kommunens pengakrav.

LÄS MER: Kamelcenter tvingas betala tillbaka bidrag

Vill inte betala hela summan

– Resursnämndens argument för återkravet var nämligen att Kamelcentret inte har haft någon verksamhet under 2016, vilket är helt fel. Föreningen sökte bidraget för att kunna anställa och involvera fler personer i verksamheten och det var precis vad vi gjorde. Kravet på att betala tillbaka hela summan kommer vi i så fall att överklaga för en del har faktiskt använts till stallbygget, bland annat arbetsledarens lön och arkitektmaterial, säger Geza Nagy, ordförande i föreningen Angered kamelcenter till GP.

Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd, delar inte Geza Nagys bild.

– Angereds kamelcenter har fått pengarna för en specifik sak, för anställningar i samband med bygge av ekonomibyggnader och stall som inte kommit igång. Då ska pengarna betalas tillbaka och det är inget konstigt med det. Vi följer de regler vi har, säger hon till GP.

Om föreningen inte betalar kommer ärendet gå till inkasso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kamelcentret i Angered

Mer i ämnet