Kamel, och Angered, Göteborg från luften. Foto: SVT/Wikimedia

Kamelcenter tvingas betala tillbaka bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Det beryktade kamelcentret i Angered får betala tillbaka en halv miljon kronor som de fått i bidrag av Göteborgs stad. Det beslutades under onsdagen.

Det var i februari som GP avslöjade att ett kamelprojekt i Angered fått beviljat över en miljon kronor i kommunalt stöd och statligt stöd.

– Det finns ett jättestort intresse för kameler både i Sverige och utomlands. Vi räknar med turister från hela världen, även från Japan och Kina, sa initiativtagaren Géza Nagy till GP.

Kamelcentret i Angered

Nu står det klart att det hårt kritiserade projektet inte beviljas bygglov och dessutom får betala tillbaka 500.000 kronor som de beviljats av Göteborgs stads social resursförvaltning. Enligt ett pressmeddelande från Göteborgs stad är kamelcentret medvetna om att beslutet om återbetalning kunde komma att fattas under dagen.

Självklart att det ska betalas tillbaka

– Det är självklart att pengarna ska betalas tillbaka om de inte används. Det har föreningen varit helt införstådda med. De fick ett engångsbidrag för 2016 och har inte kommit igång med verksamheten än, så det är inget konstigt. Det är viktigt att det är ordning och reda på offentliga medel, säger Marina Johansson (S) ordförande i Social resursnämnd.

Nämnden beslutade i december 2015 att bevilja föreningen Angereds kamelcenter 500.000 kronor i integrationsmedel. Idag röstade förvaltningen igenom att bidraget ska betalas tillbaka eftersom verksamheten inte kommit igång. Anledningen till att verksamheten inte har kommit igång beror på Länsstyrelsens handläggningstid, enligt ett utlåtande från Social resursförvaltning.

Trots att bygglovet aldrig gavs, spenderade kamelcentret ändå pengar på bland annat stängsel, studieresor, och souvenirer, enligt GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kamelcentret i Angered

Mer i ämnet