Foto: TT

Kan bli värsta säsongen någonsin för pollenallergiker

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets ovanligt varma sommar kommer att orsaka en tung pollensäsong för allergiker i år. Våren kan komma att bli den besvärligaste på väldigt länge.

Extremvärmen orsakade flera problem under sommaren, så som bränder, låga nivåer av grundvatten och dåliga skördar. Problemen stannar dock inte där. Värmen är orsaken till att det kommer att bli en ovanligt svår vår för pollenallergiker i västra och södra Sverige, det var P4 Göteborg först med att rapportera.

– Det blir nog en av de jobbigare säsongerna vi haft. Vi räknar med att det ska bli en besvärlig vår för allergiker, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs Universitet.

Pollenmätningarna har gjorts i 45 år och årets säsong kan alltså bli en av de värsta som uppmätts.

Värme ger mer pollen

Värmen förra sommaren har gjort det lätt för träden att samla på sig pollen.

– För våren kommer det att bli väldigt mycket björkpollen och även al. Det var så varmt i somras att det har laddats upp extra mycket pollen i träden. Det beror på processerna med blommorna där pollen tillverkas i, det går fortare när det är varm, för träden har då råd att använda fotosyntesprodukter till blomning.

Pollen redan i februari

På västkusten har hasselbuskar redan börjat blomma och även enstaka alar.

– Det är nog tidigare i år än förra året då det var kallt länge. Numera är det inte ovanligt med mildperioder mitt i vintern, säger Åslög Dahl.

Pollenexperten har några tips på vad allergiker kan göra för att skydda sig.

– Allergiker får se till att man är förberedd med läkemedel och inte planera in sådant som kräver att man är tiptop. Man bör vara försiktig med utomhusaktiviteter, när man anstränger sig så får man i sig mycket pollen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pollen

Mer i ämnet