Förtidspensionären Ullcarin Lindquist flyr för fjärde året i rad till paradisön La Gomera – för att undkomma pollenplågan. Foto: Ullacarin Lindquist

Ullacarin flyr landet under pollensäsongen: ”Jag är löjligt allergisk”

Publicerad

Runt en och en halv miljon svenskar är pollenallergiska. För Ullacarin Lindquist är besvären så svåra att hon tvingas lämna landet varje vår.
– Innan har jag suttit inne i lägenheten i tre månader.

Det väntas bli extra mycket pollen i år på grund av vårens sena ankomst och experter har varnat för en pollenexplosion. Allergimedicin kan lindra besvären, men för en del hjälper inte medicinerna.

Flyr landet

Ullacarin Lindquist, som är förtidspensionär, har lämnat landet för att slippa pollenplågan. Det är fjärde året i rad som hon flyttar till ön La Gomera i ögruppen Kanarieöarna under några månader.

– Jag är löjligt allergisk. Jag har varit på flera sjukhus och de säger ’det är ingen annan som är så allergisk som du’. Jag skulle gärna vilja bli världsmästare på något, men inte på pollen.

Tidigare år har Ullacarin Lindquist i princip inte lämnat lägenheten under pollensäsongen.

– Om jag hade varit hemma nu hade jag suttit i fåtöljen och tagit antihistaminpiller, näsdroppar, ögondroppar, inhalator, kortisontabletter och sen hade jag suttit där helt orkeslös. Jag blir så sänkt av pollen.

”Som en galen influensa”

Ullacarin beskriver sina symptom som en ”riktigt galen influensa”.

– Jag får ont i kroppen, ansiktet känns som det ska sprängas, som bihåleinflammation och jag får feber. Plus att jag blir korkad. Kroppen prioriterar väl det viktigaste, att inre organ funkar.

Förra året sponsrade Ullacarin Lindquists vänner delar av resan. I år har hon jobbat extra som statist på Dramaten för att ha råd. På La Gomera känner Ullacarin att hon har fått livet tillbaka.

– Det slår till och med när jag slutade röka. Första dagen skulle jag ta en promenad, jag var så stolt att jag kunde gå 1,5 kilometer. Jag var helt överlycklig. I slutet på resan var jag ute och sprang. Det här är det bästa jag har gjort, att smita från pollen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer