Pollenexperten Agneta Ekebom menar att det gick att se redan i höstas att det skulle bli mycket pollen i år. Foto: TT/SVT

Tuff pollensäsong väntar

Publicerad

Det varma vårvädret som nu breder ut sig över landet innebär att pollensäsongen snart drar igång på allvar. Och i år väntas det bli extra mycket björkpollen i luften.
– Det där kan variera ganska mycket. Vartannat år är det mer riklig blomning, säger Agneta Ekbom vid Naturhistoriska riksmuseet.

Årets vår riskerar att bli extra tuff för Sveriges omkring en och en halv miljoner pollenallergiker. Åtminstone för dem som är allergiska mot björk.

– Ett rikligt år kan det vara ungefär tio gånger så mycket pollen som ett lindrigt år, säger Agneta Ekbom som arbetar med att ta fram pollenprognoserna vid Naturhistoriska riksmuseet.

Vädret avgör

På grund av den ovanligt kalla våren har björken ännu inte blommat i Sverige. Men redan nu står det alltså klart att blomningen blir omfattande. Exakt hur stor spridningen blir avgörs av vädret under de kommande veckorna.

– Om det är soligt och torrt vid själva blomningen blir spridningen större medan kyla, regn och fukt dämpar spridningen, säger Agneta Ekebom.

Ett rikligt pollenår kan blomningen pågå mellan tre-fyra veckor.

Spridning från Europa

I år tvingas allergikerna dessutom hantera pollen från kontinenten. Just nu blommar björken i Tyskland, Holland och Baltikum och ogynsamma vindar har drivit spridningen norrut.

Under den gångna helgen uppmättes exempelvis höga björkpollenhalter i södra Sverige och måttliga halter hela vägen upp till Stockholm.

– Det sticker ut lite i år att det har kommit in ovanligt mycket björkpollen från kontinenten, säger Agneta Ekbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer