Marie Dahlin öppnar för att återgå till politiken Foto: SVT

Avhoppade Marie Dahlin (S) bemöter rasistanklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

I november avgick Marie Dahlin (S) som kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg efter att ha blivit anklagad för att ha uttalat grova rasistiska och sexistiska skämt. SVT Nyheter Väst har nu fått en intervju med politikern där hon bemöter kritiken.

Marie Dahlin (S) var den mest personkryssade politikern i Vänersborg efter det senaste valet. Hon var även den första kvinnan som innehade posten som kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

Men efter anklagelser om att ha uttalat rasistiska och sexistiska skämt valde hon nyligen att avgå. Anklagelserna bestod bland annat i att hon skulle ha använt n-ordet om en kollega, samt skämtat grovt om våldtäkter.

– Jag känner inte igen att jag är rasistisk eller sexistisk. Det är ganska starka uttalanden. En rasist är någon som inte klarar av dem med en annan hudfärg eller bakgrund, och det är definitivt inte jag som person.

”Kommer grodor ibland”

Men har du uttalat dessa grova skämt som du blev anklagad för?

– Jag kan inte minnas att jag har gjort det. Offentligt har jag inte gjort det i alla fall. Jag är nog ganska rak och hård som politiker. Det kommer ju grodor ibland, så är det, säger Marie Dahlin.

Efter att ha tappat förtroendet inom ledningen i socialdemokraterna i Vänersborg valde Marie Dahlin att självmant avgå från sin post och lämna alla sina politiska uppdrag för socialdemokraterna. Det var anklagelserna från en politikerkollega som föranledde avgången.

– Jag hade inga alternativ.

Men kände du inte att du svek dina väljare när du valde att avgå?

– Utan styrelsens förtroende kunde jag omöjligt verka som politiker i Vänersborg, så jag valde helt enkelt att lämna min post, säger hon.

Hur ser du på en framtid inom politiken?

Jag känner att jag inte är riktigt klar som politiker än, så nu vill jag visa för Mellerudsborna att jag är här om de behöver min hjälp, men bara om jag har partiets stöd, säger Marie Dahlin.

Hör mer av Marie Dahlin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer