Marie Dahlin (S) har fått hård kritik för bland annat sitt språkbruk. Foto: SVT

Kommunalrådet Marie Dahlin (S) avgår

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokratiska kommunalrådet i Vänersborg, Marie Dahlin (S) avgår. Det meddelar partiet. Avgången kommer efter att Dahlin fått hård kritik för sitt språkbruk.

– Marie Dahlin har själv bett att få lämna sitt uppdrag för partiets skull, och en enhällig styrelse accepterar hennes beslut, säger Gunilla Nilsson, styrelseordförande i Socialdemokraterna i Vänersborg.

Avgår efter krismöte

Igår kväll hade partiet ett krismöte efter den senaste tidens diskussion om olämpligt språk från Marie Dahlin. Det handlar bland annat om anklagelser om rasistiska och sexistiska uttalanden.

Till P4 Väst har Marie Dahlin tidigare sagt att hon inte känner igen sig i anklagelserna.

I ett sms till SVT Nyheter Väst skriver Marie Dahlin att hon inte vill ge fler kommentarer än det som partiet ger.

– Över 30 års politik för min del är över, det är jättetråkigt men jag gör det för partiets skull, skriver hon i ett sms.

Oklart vem som tar över

Marie Dahlin har lämnat sitt uppdrag med omedelbar verkan. Centerpartiets Bo Carlsson, och tidigare andre vice ordförande i KS,  tar nu tillfället över posten som Kommunstyrelsens ordförande. I Vänersborg styr Socialdemokraterna i minoritet tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet och partierna hade kommit överens om att försöka styra kommunen på liknande sätt även kommande mandatperiod. Den 19 december ska kommunfullmäktige ta beslut om vilka partier som tar vilka nämndposter i kommunen. Vilket namn som nu kommer föreslås till kommunstyrelsens ordförande är oklart.

Bo Carlsson (C) kommer sitta som ordförande i KS fram till årsskiftet och han kommer sakna Marie Dahlin i kommunen.

– Det är tragiskt för Vänersborgs kommun, men det var ju inte jag som skulle avgöra det här. Diskussionen blev så infekterad så det var svårt för henne att sitta kvar, det inser jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.