Ärendet kan leda till en anmälan enligt lex Maria. Foto: TT

Vårdcentralchefen: ”Vi ska göra en analys på djupet”

Publicerad

På julafton höll det på att sluta riktigt illa för Ulrikas son Alexander. Efter att ha ätit jordnötter svullnade hans händer och armar upp. På sjukhuset konstaterades det att han lider av kraftig allergi. Något som Ulrika kämpat med att få bekräftat. Efter att de sökt vård 21 gånger ska Närhälsan i Mariestad nu utreda ärendet närmare.

– Jag har tagit upp ärendet med mina läkarkollegor för att se vad vi kunde gjort annorlunda och också vad vi kan göra för att bli bättre i framtiden, säger Karolina Wawrzycka, chef för vårdcentralen Närhälsan i Skövde.

Alexanders mamma som redan från början misstänkt att det varit allergi och inte eksem, som läkarna hävdat, som sonen lidit av har nu fått det bekräftat och anmält ärendet till både IVO och genom patientnämnden till Löf.

Kan leda till Lex Maria

På Närhälsan i Mariestad har man ännu inte fått in anmälan, men säger att så fort den kommer ska de göra en djupare analys av vad som hänt.

– Så fort anmälan kommer in kommer jag att ta den till min chefsläkare och titta djupare på den och se om det kommer leda till att vi gör en anmälan enligt lex Maria.

Enligt vårdcentralchefen är det komplext med eksem och framförallt när det gäller så små barn.

– Det är svårt att ställa en diagnos för provsvaren kan vara missvisande och därför tar man inte alltid prover på små barn. Och vi är eniga här på vårdcentralen att det inte är lätt när det kommer till bedömning av vare sig barn eller vuxna när det gäller eksem, säger Karolina Wawrzycka från Närhälsan i Mariestad.

LÄS MER: Alexander nekades allergitest – blev akut sjuk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer