Alexander efter operationen. Foto: Privat

Alexander nekades allergitest – blev akut sjuk

Publicerad

Alexanders mamma Ulrika har kämpat i tre år för att läkarna ska allergitesta sonen. På julafton höll det på att sluta riktigt illa.

Redan när Alexander var på sina första kontroller på BVC tog Ulrika upp sina misstankar om att sonen hade allergier, men läkaren avfärdade misstankarna och sa att det var eksem som Alexander drabbats av.

Sedan dess har Ulrika varit i kontakt med vårdcentralen och hudmottagningen i Skövde 21 gånger och försökt få läkarna att genomföra allergitester på Alexander, vilket Mariestads-Tidningen var först med att berätta.

Men svaret har varit detsamma, Alexander har eksem och inte allergi.

– Det har varit så illa så att han har haft heltäckande utslag och att hans pyjamas suttit fast i såren, det har varit fruktansvärt. Den enda hjälp vi fått är olika kortisonsalvor, berättar mamma Ulrika.

Allergichock

Under julhelgen höll det dock på att gå riktigt illa. Familjen hade en skål med jordnötter framme som Alexander åt av.

– Alexanders händer och armar svullnade upp och han fick en böld på handen, vi kunde inte ens få på honom tröjan så ont hade han.

Ulrika och Alexander på sjukhuset.

Efter ett besök på akuten visade det sig att Ulrika haft rätt i alla år, Alexander lider av kraftig allergi.

– Läkaren vi träffade på akuten såg med en gång att det var en allergisk reaktion och tog prover som visade att Alexander är allergisk mot alla typer av mjölkprotein, baljväxter, jordnötter och soja. Tänk vad som hade kunnat hända om svullnaden satt sig på halsen istället för armen, säger Ulrika.

Vården kan ha brustit

Vårdcentralchefen vid Närhälsan i Mariestad förstår mammans frustration över att inte fått den hjälp hon önskat.

– Det är komplicerat med eksem och på små barn är det svårt att ställa diagnos. Vi ska titta närmare på ärendet och se var vi kan ha brustit och vad vi kan göra annorlunda i framtiden, säger Karolina Wawrzycka.

Svullnaden på Alexanders arm gick ner med hjälp av antibiotika, däremot växte bölden som blivit infekterad vilket resulterade i en operation.

Alexanders böld som blev infekterad.

– Jag har matat mitt barn med gift, det är ett fruktansvärt lidande vi utsatt honom för. Vi märker redan att han börjar må lite bättre nu när vi uteslutit det han är allergisk mot, han är redan gladare, säger Ulrika.

Ärendet har anmälts till IVO och Löf genom patientnämnden.

LÄS MER: Vårdcentralchefen: ”Vi ska göra en analys på djupet”

IVO/Löf

Visa

Inspektionen för vård och omsorg, IVO

  • Ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
  • Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.
  • I tillsynsuppdraget ingår handläggningen av anmälningar, till exempel lex Sarah och lex Maria.

Landstingets ömsesidiga försäkringsbolag, Löf

  • Är ett rikstäckande försäkrings­bolag som har till huvuduppgift att försäkra de vårdgivare som finansieras av landstingen och regionerna.
  • Uppdraget är att utreda och lämna ersättning till patienter som skadats i vården samt att bidra till att skadorna inom vården minskar.

Källa:IVO/Löf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mariestad

Mer i ämnet