Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Känslosam första dag när rättegång efter bussolycka inleddes Foto: SVT

Känslosam första dag när rättegång efter bussolycka inleddes

Uppdaterad
Publicerad
När rättegången inleddes på onsdagen var Borås tingsrätt full med ungdomar och anhöriga. Några grät när åklagaren visade bilder under sin sakframställan.

Två år har gått sedan olycksmorgonen, då bussen full av elever på skidresa körde av vägen utanför Sveg. Tre elever omkom och 38 personer skadades i olika grad.

Det var mycket folk i Borås tingsrätt när rättegången inleddes på onsdagen.

– Att det är ungdomar som är inblandade gör att man blir extra berörd, säger åklagaren  Mikael Bäckström till SVT Nyheter Väst

Varnade för bilder

Busschauffören misstänks inte ha brutit mot reglerna om kör- och vilotid. Olyckan berodde dock inte heller på något tekniskt fel, enligt åklagaren, som i fjol åtalade chauffören för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Chauffören har dock nekat till misstankarna och förnekat att han skulle ha varit trött. I stället har han hänvisat till de dåliga vägförhållandena.

När åklagaren höll sin sakframställan på fördmiddagen så varnade han för att de bilder han skulle visa kunde väcka minnen till liv.

– När de visades var det också några som grät i rättssalen, säger SVT:s reporter Per-Olof Stjärnered som närvarade vid rättegången under måndagen.

Busschaufför pressad

Även busschauffören ska enligt hans försvarare vara mycket pressad inför rättegången

– Han är väldigt orolig och ängslig, och känner stor press för att komma hit, säger Ulrik Smedverg, busschaufförens advokat.

Kopplingen till Skene har gjort att rättegången flyttats från Östersund till Borås. Det stora antalet drabbade i olyckan och ett stort medieintresse har gjort att tingsrätten har ordnat en sidosal, där en del av dem som kommit till den första rättegångsdagen får följa målet.

Rättegången, som enligt plan ska pågå i sju dagar, avslutas den 27 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet