Flipperspelandet lockade Karyn Kiser till att flytta till Borås. Foto: SVT

Karyn från Borås blev världsmästare i flipperspel

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avgjordes VM i flipper för damer i Las Vegas. Segrade gjorde boråsaren Karyn Kiser, ursprungligen från USA.

Sedan några år tillbaka är Karyn Kiser bosatt i Borås. En av anledningarna till flytten var den stora flipperspelshallen i Borås, som hon beskriver som Sveriges flipperhuvudstad.

I helgen fick hon åka till Las Vegas för att delta i VM i flipper för damer, och i dag kunde hon åka hem till Sverige som världsmästare. För SVT Nyheter Väst berättar hon om upplevelsen.

Grattis till segern. Hur känns det?

– Det är otroligt. Det känns overkligt.

Trodde du att du skulle vinna?

– Nej. Mina resultat har inte varit så bra under året så jag var bara glad att få vara med. Det känns fantastiskt.

Vad var det som gjorde att du vann?

– Jag vet inte. Jag tror att det påverkade att det bara var tjejer med i tävlingen. Det blev en helt annan miljö. Det var de 24 bästa kvinnorna i världen som var där, men det var avslappnat och vi hejade på varandra.

Hur stor del av flipperspelarna är kvinnor?

– Det är ungefär 30.000 spelare som tävlar aktivt i världen, och av dem är bara cirka 2.000 kvinnor. Kvinnorna är mer underrepresenterade här i Sverige än i USA. Det är lite konstigt, för jag anser att Sverige är ett mycket mer jämställt land i övrigt.

Hade du någon särskild taktik för att vinna?

– Vi fick ett antal olika spel att välja mellan, och då kunde man på förhand förbereda sig och välja ett spel som man är särskilt bra på. En strategi jag hade var att bara ha roligt. I finalen tittade jag inte på siffrorna, utan fokuserade helt på spelet.

Hur ofta övar du?

– Ungefär en dag i veckan. Men jag känner att jag får utöka det lite nu.

Har du egna flipperspel hemma?

– Nej. Jag har dragit en gräns där. Jag har många vänner som har det, och jag har märkt att det lätt blir en för stor del av hemmet. Jag har så nära till flipperhallen ändå.

Vad är målet nu?

– Jag ska öva och jag hoppas att kunna åka tillbaka och vara med nästa år igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.