Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katten ”Luffar-Lasses” bössa har blivit en succé i Musikhjälpen och dragit in över en miljon kronor. Foto: SVT

Katten ”Luffar-Lasse” har dragit in över en miljon till Musikhjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Katten Luffar-Lasse från Trollhättan har blivit nationell kändis i årets Musikhjälpen. Med sin insamlingsbössa drog han in närmare två miljoner kronor – mest i år.

”Luffar-Lasse” är inte enbart känd från Musikhjälpen, utan har varit Trollhättans kändiskatt sedan några år tillbaka. Katten har blivit något av stadens turistattraktion då han varje morgon tar sin dagliga promenad till Överby köpcentrum.

– Där vill han vara för att umgås med folk, sen bestämmer han själv när han vill åka hem. Han kan hoppa in i privatpersoners bilar, eller så hämtar vi honom, säger Jan Karlsson, husse till ”Luffar-Lasse”.

Musikhjälpen i Växjö

Startade Facebookgrupp

För att hålla bättre koll på ”Luffar-Lasse” startade familjen en Facebook-grupp. Under åren har gruppen vuxit och har nu 35 000 medlemmar.

– Det har nog att göra med att han gör konstiga saker, han är ju rätt tokig.

Det var en av medlemmarna i ”Luffar-Lasses” Facebook-grupp som tog initiativet att starta succébössan i Musikhjälpen.

– Jag funderade kring hur jag skulle kunna göra nytta för Musikhjälpen, då kom jag att tänka på katten med mycket följare på Facebook! Alla lägger ju sig i den gruppen, säger Patrik Starborg som startade bössan.

”Folk är fantastiska”

I gruppen gör folk inlägg och trissar upp varandra till att skänka pengar i ”Luffar-Lasses” bössa. Patrik Starborg kunde dock aldrig föreställa sig att bössan skulle gå så bra som den gör.

– Jag är chockad, jag trodde den skulle nå typ 8000-15 000. Folk är helt fantastiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen i Växjö

Mer i ämnet