Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikael Fritzon/TT

Musikhjälpen 2023 avslutad – samlade in 59 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av ”Musikhjälpen” har gått i mål. Den totala insamlade summan landade på 59 510 761 kronor.

– Det är helt fantastiskt, säger programledaren Oscar Zia.

”Ingen ska behöva dö av hunger”. Det har varit banderollen för 2023 års Musikhjälpen som under en veckas tid sänts direkt från Stortorget i Växjö. De insamlade pengarna hamnar nu hos Radiohjälpen som ska fördela dem till olika organisationer som arbetar för att motverka svält.

Näst högst hittills

Summan är den högsta sedan 2017, då programmet slog rekord med 74 insamlade miljoner.

Musikhjälpen i Växjö

– Vi har lärt oss nu den här veckan hur stor skillnad det gör. Det är helt underbart, säger Oscar Zia.

Märkbart rörda

Zia och programledarkollegorna Linnea Wikblad och Sofia Dalén, som traditionsenligt varit instängda i programmets glasbur under hela sändningen, var märkbart rörda när de fick ge sig ut på torget på söndagskvällen.

– Efter några dagar börjar det verkligen bli ens hjärtefråga att det här ska dra in pengar. Jag har en helt annan relation till Musikhjälpen nu än när jag gick in genom dörrarna, säger Wikblad.

”Luffar-Lasse” i topp

Listan över de ”bössor” samlat in mest i år toppas av ingen mindre än ”Luffar-Lasse” från Trollhättan. Kändiskattens bössa drog in nära 1,9 miljoner kronor, tätt följd av P3-programmet ”Morgonpasset” som samlade in strax över 1,5 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen i Växjö

Mer i ämnet