Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex partier Västra Götaland protesterar mot Tidöavtalet – och vid nästa regionmöte kommer det beslutas om att skriva till regeringen. Foto: SVT/TT

Sex partier i Västra Götaland protesterar mot Tidöavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Nu protesterar Västra Götalandsregionen, en av Sveriges största arbetsgivare, mot ett förslag i Tidöavtalet. Om förslaget blir verklighet kan det innebära att vårdpersonal i framtiden måste anmäla till Migrationsverket eller polisen om de kommer i kontakt med papperslösa.

– Vi kräver att vi inte ska ha en angiverikultur här i Sverige, säger Carina Örgård, ledamot i Vänsterpartiet i regionstyrelsen.

I överenskommelsen mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna, Tidöavtalet, ingick flera förslag om politiska reformer. Ett av förslagen innebär att anställda inom myndigheter och kommuner ska ha en skyldighet att anmäla till Migrationsverket och polisen om de kommer i kontakt personer som vistas i Sverige utan tillstånd, papperslösa.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är författarna bakom skrivelsen. Och i ett möte den 7 juni kommer regionstyrelsen besluta om att skicka skrivelsen till regeringen. Något som Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet meddelat sitt stöd för.

– Jag tycker det är viktigt att vi som region markerar. Kontentan är att anmälningsplikt för vårdpersonal är något som är helt uteslutet för oss, säger Cecilia Andersson (C), ledamot i regionstyrelsen.

Undantag kan finnas

Men det finns, enligt avtalet, situationer där undantag kan uppstå. Regeringen har ännu inte presenterat hur de direktiven kommer att se ut.

Ni vill skicka in den här skrivelsen innan regeringen presenterat vilka undantag som kan göras, varför det?

– Vi är oroliga för att det kommer komma ett förslag, där man tvingar vår personal att ange människor som söker vård, säger Carina Örgård, ledamot i Vänsterpartiet i regionstyrelsen.

Sverigedemokraterna och Moderaterna kommer inte att rösta för beslutet.

ANDRA REGIONER ENGAGERAR SIG

Region Skåne har tidigare röstat igenom att skriva till regeringen om att göra ett undantag för vårdpersonal rörande anmälningsplikten. Där röstade alla partier för beslutet, förutom Sverigedemokraterna, något som Sveriges Radio rapporterat om.

Tidgare i år startade även en nationell sjukvårdskampanj ”Vi anger inte”, där anställda inom hälso- och sjukvården menar att de vägrar gå med på eventuella framtida lagkrav om att ange papperslösa patienter. Och i en debattartikel från december förra året protesterade 4008 vårdanställda och vårdstudenter mot delar av Tidöavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.