I överenskommelsen mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna, Tidöavtalet, ingick flera förslag om politiska reformer. Ett av förslagen innebär att anställda inom myndigheter och kommuner ska ha en skyldighet att anmäla till Migrationsverket och polisen om de kommer i kontakt personer som vistas i Sverige utan tillstånd, papperslösa.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är författarna bakom skrivelsen. Och i ett möte den 7 juni kommer regionstyrelsen besluta om att skicka skrivelsen till regeringen. Något som Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet meddelat sitt stöd för.
– Jag tycker det är viktigt att vi som region markerar. Kontentan är att anmälningsplikt för vårdpersonal är något som är helt uteslutet för oss, säger Cecilia Andersson (C), ledamot i regionstyrelsen.
Undantag kan finnas
Men det finns, enligt avtalet, situationer där undantag kan uppstå. Regeringen har ännu inte presenterat hur de direktiven kommer att se ut.
Ni vill skicka in den här skrivelsen innan regeringen presenterat vilka undantag som kan göras, varför det?
– Vi är oroliga för att det kommer komma ett förslag, där man tvingar vår personal att ange människor som söker vård, säger Carina Örgård, ledamot i Vänsterpartiet i regionstyrelsen.
Sverigedemokraterna och Moderaterna kommer inte att rösta för beslutet.