Lysekils kommun ska nu ta ställning till två kinesiska bolags erbjudande att bygga en ny hamn i Lysekil, och även ta reda på om det hela är sant eller inte. Foto: SVT

Kineser vill bygga ny hamn i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Nordens största containerhamn och den ska byggas i Lysekil. Det är i alla fall vad två kinesiska bolag vill göra. Men, om detta är sant eller falskt är ännu oklart enligt de politiker som SVT Nyheter Väst pratat med.

Det var i förra veckan som kommunstyrelsens ledningsutskott i Lysekil höll ett möte och där ett bildspel presenterades. Det som framgick i det bildspelet är att två kinesiska bolag vill bygga en ny hamn i Brofjorden i Lysekil och även investera i den befintliga hamnen. Enligt P4 Väst som skrev om detta först, så nämner den kinesiska affärsgruppen investeringar i järnväg, motorväg och en bro över Gullmarn. Enligt kommunledningen handlar det om enorma investeringsplaner och de kinesiska bolagen vill ha ett snabbt besked, nämligen inom tio dagar.

– Det här är en jätteprocess som måste förankras hos Lysekilsborna. Vi vet inte ens vilka som står bakom de här kinesiska företagen, säger Lars Björneld, Liberalerna, till SVT Nyheter Väst.

Även oppositionsrådet Ronald Rombrant, Lysekilspartiet, ställer sig frågande till de kinesiska planerna:

– I mina öron lät det mycket oseriöst och som orealistiska planer. Man kan inte få ett sådant snabbt svar från en kommun.

Skynda på processen

Enligt Ronald Rombrant så hävdar de kinesiska bolagen att de har andra alternativ om inte Lysekil nappar och att det är orsaken till att de vill ha ett sådant snabbt besked från kommunen, de vill alltså skynda på processen.

– De säger att de är giganter på marknaden men de går knappt att hitta på nätet, säger Ronald Rombrant.

Helt emot ett bygge av en ny hamn, men som ändå tror att det kinesiska erbjudandet är seriöst är Inge Löfgren, (MP) som även sitter som ledamot i styrelsen för Lysekils hamn:

– Jag är helt emot detta. Det skulle förändra hela Lysekils kommun och ha sådana negativa effekter på både miljö och samhälle.

Nu tar kommunen hjälp av personer som kan ha inblick i bolagen för att bedöma ifall de här planerna är sanna eller falska. Enligt kommunledningen är tanken att det är de kinesiska bolagen som ska äga och driva hamnen och att det därför inte skulle bli någon kostnad för Lysekils kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.