Mötet ska samla dem som är emot en hamnetablering i Lysekil. Foto: TT

De träffas för att stoppa kinahamn i Lysekil

Publicerad

Oro för att den föreslagna hamnetableringen i Lysekil skulle bli verklighet får lokalbefolkningen att sluta samman. I dag har det hållits ett första möte för att rädda Brofjorden.
– Om vi inte är ute i god tid är risken att det här får rulla på, säger Thomas Falk, moderator på mötet.

Mötet hölls i folkets hus i Lyse, bara några kilometer från där den förslagna hamnen skulle placeras. Målet är att i god tid skapa en opinion mot förslaget, som sannolikt kommer behandlas politiskt under den kommande månaden.

– Om vi inte är ute i god tid är risken att det här får rulla på, säger Thomas Falk, som var moderator på mötet.

Miljö och säkerhet

Under presenterades de olika aspekter som man menar skulle påverkas negativt av en etablering. Det handlar om situationen för lokalbefolkningen, miljö och säkerhetspolitik. Thomas Falk trycker särskilt på det sistnämnda.

LÄS MER: Kineser vill bygga ny hamn i Lysekil

– Vi vet ju inte hur kommunen kommer att göra, men om de går vidare måste det upp till en rikspolitisk nivå. Vi står inför ett helt nytt scenario om det här blir av med en oförsvarad hamn med rak insegling, säger Thomas Falk.

I dagsläget är det bara miljöpartiet som sagt definitivt nej till etableringen. Deras kommunstyrelseledamot Inge Löfgren var på plats i dag.

”Inga gissningar”

Vare sig kommunen eller konsulten som arbetar med förstudien säger att det finns förslag på hur stor hamnen skulle kunna bli. En siffra som cirkulerat på sociala medier är en längd på mellan en till två kilometer. Den baseras på att hamnen, enligt det material som presenterades för kommunen i november, ska kunna ta emot den största typen av containerfartyg som är uppemot 400 meter långa.

LÄS OCKSÅ: Hård kritik mot kinahamn i Lysekil

Men de konsekvenser ni pratar om, blir det inte mest gissningar nu när så lite är klart om projektet?

– Det är ingen gissning att miljön skulle bli förstörd eller att det skulle påverka vår säkerhetspolitik, det är fakta, säger Tomas Falk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinesisk hamn i Lysekil

Mer i ämnet