Metvik, där den föreslagna hamnen ska ligga. Foto: TT/SVT

Kritiker till hamnplanerna i Lysekil formerar sig

Publicerad

Under januari räknar Lysekils kommun med att planerna kring ett kinesiskt hamnbygge kommer bli tydligare. Samtidigt växer motståndet både lokalt och i Västsverige.
– Politikerna har indirekt valt att acceptera projektet eftersom de gick vidare. Därför vill vi organisera oss, säger Bengt Andreasson, initiativtagare till facebookgruppen Rädda Brofjorden.

Trots att knappt några detaljer blivit tydligare sedan planerna på en kinesisk djuphamn i Brofjorden blev kända i november har debatten gått het. Såväl lysekilsbor som nationella ledarskribenter har vädrat åsikter kring den potentiella etableringen. Veckan innan jul tackade kommunen ja till att inleda en förstudie. Det fick de lokala initiativen att ta fart.

Idag finns både grupper på sociala medier och en namninsamling som vill stoppa planerna.

Uppgivenhet och oro

Bengt Andreasson bor några kilometer fågelvägen från Metvik på Lysehalvön och har startat facebookgruppen Rädda Brofjorden. Han berättar att befolkningen i området är luttrade eftersom det inte är första gången något likande diskuteras. 2011 fanns planer att bygga en hamn för transport av järnmalm.

– Det är ju precis samma stämning av uppgivenhet, folk blir väldigt oroliga för sina boenden, säger han.

Ur hans perspektiv handlar det både om att värna miljön, men också en tveksamhet mot att släppa in en främmande nation.

– Politikerna har indirekt valt att acceptera projektet eftersom de gick vidare. Därför vill vi organisera oss, säger Bengt Andreasson,

Förstudie klar i januari

Kommunstyrelsen ordförande Jan-Olof Johansson (S) menar att förstudien inte ska ses som ett klartecken för en etablering. Under januari månad räknar man med att den ska bli klar och att man därefter på allvar kan ta ställning till frågan i kommunfullmäktige.

Hade det inte varit på plats med ett informationsmöte för allmänheten innan det, det finns ju många farhågor och frågor?

– Det har inte varit aktuellt eftersom vi inte har några uppgifter att gå ut med. Folk blir kanske besvikna om de kommer till ett möte och vi inte har någon information att ge. Vi vill ha underlaget från förstudien först så att vi har något att presentera, säger Jan-Olof Johansson (S).

1.100 underskrifter mot en hamn

Kommunstyrelsens ledningsutskott ska träffas den 17 januari. Det finns en chans att förstudien skulle kunna vara klar tills dess. Därför kommer en namninsamling att skickas till dem inför det mötet. Bakom den står Ulrika Lundqvist, forskare vid Chalmers inom miljöfrågor som har familjeanknytning till området på Lysehalvön. I dagsläget har ”Stoppa en kinesisk containerhamn i Brofjorden” 1.148 underskrifter.

Hennes uppfattning är att en containerhamn inte är något för framtiden eftersom världen snarare måste minska sin konsumtion av produkter.

– Risken som jag ser om hamnen byggs är att det kan visa sig att vi inte har behov av den, då har vi förstört naturvärden som inte går att reparera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinesisk hamn i Lysekil

Mer i ämnet