Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT / Alva Karlsson

Nytt styre i Göteborg: S, V och MP släpps fram

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att S, V och MP kan ta över Göteborg. Detta efter att C har meddelat att de går i opposition.

– Jag är redo att axla ansvaret som kommunstyrelsens ordförande, säger Jonas Attenius (S) vid en pressträff på fredagen.

Att de rödgröna tar makten blir möjligt efter att Centerpartiet meddelat att de väljer att gå i vad de kallar för ”konstruktiv opposition” på fredagen.

– Ja C går fram med ett eget budgetförslag vilket också innebär att vi är den största budgetkonstellationen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljlöpartiet. Vilket ger oss förutsättningar att styra Göteborg de kommande fyra åren, säger Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna.

Valet 2022 Väst

C blir vågmästare

Centerpartiet är vågmästare i Göteborgs stad med tre mandat. S, V och MP samlar 40 av 81 mandat. Tillsammans skulle de få majoritet men den 24 oktober valde partiet att hoppa av de pågående samtalen.

Rödgröna budgeten går igenom

S, V och MP i Göteborg tar nu över makten.

– Jag är redo att axla ansvaret som kommunstyrelsen ordförande, säger Jonas Attenius vid en pressträff på fredagen.

Alliansen styrde Göteborg i minoritet fram till valet 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet