Illustration. Foto: Stadsbyggnadskontoret

Klartecken för detaljplan vid Härlanda tjärn

Uppdaterad
Publicerad

Trots massiv kritik och protester beslutade kommunfullmäktige efter votering att anta detaljplanen för bostäder och skola vid Härlanda tjärn.

Kritiken mot att placera en skola för 550 elever och bygga 260 bostäder vid Härlanda tjärn har varit massiv. Över 400 protester och synpunkter har skickats in till kommunen mot en exploatering av området.

– Det måste finnas områden som inte har dessa naturvärde, där man kan bygga, har Angelica Petras, boende i området och emot byggplanerna, sagt tidigare till SVT Nyheter Väst.

Men protesterna räckte inte till att stoppa planerna, trots en lång debatt under torsdagens kommunfullmäktige klubbade beslutet igenom.

”Skövling är rätta ordet”

Bland annat Martin Wannholt (DEM) protesterade och som menar att det saknas ett yrkande om återemiss där skolplan ska tas fram – men utan att gå in i naturområdet.

– Vissa delar av Göteborg är värda att bevara för framtida generationer, säger Wannholm och menar att dessa områden tidigare beslutats av fullmäktige att bevara.

– Skövling är det rätta ordet, avslag för detta förslag, tack, konstaterar han.

72 röster för bifall

Helene Odenjung (L) i sin tur menar att bristen på bostäder och skolplatser går före.

– Det finns ett extremt stort behov av skolor i den här stadsdelen, så jag undrar bara var ska en skola ligga?

Efter votering klubbades detaljplanen till slut igenom. 72 röstade bifall till kommunstyrelsens förslag för att anta detaljplanen, mot fyra röster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer