Klass 6C på Nytorpsskolan i Hammarkullen har samlat in pengar till Barncancerfonden, sedan deras klasskompis blivit sjuk. Foto: SVT

Klasskompisar samlar in pengar till Barncancerfonden

Publicerad

När deras kompis blev sjuk i leukemi ville klass 6C på Nytorpsskolan göra något. De bestämde sig för att samla in pengar till Barncancerfonden i hans namn. Nu närmar de sig målet på 10 000 kronor.

Klassen fick det svåra beskedet i höstas. Burhan hade fått cancer. Kompisarna hade tidigare samlat in pengar till hjälporganisationer, bland annat för att hjälpa dem som drabbats av svältkatastrofen i Nigeria, Somalia och Sydsudan. Nu kom de på idén att samla in pengar till Barncancerfonden.

– Vi har fått ihop 8 000 kronor, snart 9 000, säger Jovan Petkovic.

Pengarna har de samlat ihop genom att panta burkar och flaskor. En del har även kommit in som donationer. Zakariya Abdulle säger att det är viktigt att Burhan vet att klassen inte har glömt bort honom.

– Han blev jätteglad när han hörde att vi gör detta.

Besök på sjukhuset

Nyligen var åtta klasskompisar på sjukhuset och hälsade på. Läraren Natika Kader blev rörd av att se kompisarna återförenas.

– Burhan var mycket piggare, det är jätteroligt att se, säger hon.

Som lärare är det viktigt att prata med eleverna om hur man är en bra kompis, menar Natika Kader. Hon vill ge eleverna mer än höga betyg i skolämnena.

– Man måste undervisa hjärtat också. Vad är en elev som har A i alla ämnen, men inte har etik och moral? Jag tror inte att den personen kommer att komma så långt i livet.

Bloggar om projektet

Klassen har en blogg på Barncancerfondens hemsida, där de skriver om sitt projekt. Även andra elever på skolan har samlat in pant, och i klass 6C tävlar tjejerna och killarna mot varandra om att få ihop så mycket som möjligt. Zakariya Abdulle hoppas att pengarna ska göra skillnad.

– Vi vill hjälpa dem, så att de kan hjälpa vår vän, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.