På grund av stoppet valde många att gå över Götaälvbron. Foto: SVT

Klimatmanifestation stoppade kollektivtrafiken i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var det stora störningar i kollektivtrafiken genom centrala Göteborg. Orsaken var klimatmanifestationen som arrangerades under fredagseftermiddagen.

– Folk lämnar spårvagnarna och går över Götaälvbron, säger Sandy Hansson, SVT:s fotograf på plats. De flesta busslinjerna på Hisingen är för närvarande inställda.

Runt om i Sverige och världen hölls manifestationer för klimatet under fredagen. I Göteborg samlades folk i Bältesspännarparken för att marschera i en klimatstrejk till Gustaf Adolfs Torg.

Detta orsakade stora störningar i kollektivtrafiken i Göteborg.

Detta tillsammans med att en Grön express buss fått motorhaveri på Götaälvbron ledde till att bussföretaget Keolis kallade in alla sina förare till depå för att samla sig så att de kunde göra en omstart. Under tiden gick nästan inga bussar på Hisingen, enligt Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

– Ett antal linjer framförallt på Hisingen är indragna. Det berör linjerna 18, 19, 25, 40, 45, 47, och 52, säger Mette Ramquist.

Vet ni hur länge det pågår?

– De första bussarna skall börja köra kl.18.45 och innan halv nio skall allt fungera , säger Mette Ramquist.

Vad kan man göra?

– För kunderna så får man kolla i reseplaneraren. Där skall finnas information men man får räkna med att det är svårt just nu, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Folk gick över Götaälvbron

– Folk lämnar spårvagnar och bussar och går över Götaälvbron i stället. Trafiken står helt stilla, säger Sandy Hansson, SVT:s fotograf på plats.

Foto: SVT

10 000 personer

Västtrafik skriver på sin hemsida att man inte vet när trafiken går som vanligt igen. Polisen är på plats för att dirigera om trafiken.

– Vi har fått uppgifter om att det är uppemot 10 000 personer som demonstrerar. Det är vad patruller på plats uppskattar antalet till, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson till SVT Nyheter Väst.

Enligt henne påverkar klimatdemonstrationen främst de centrala delarna av Göteborg. Både kollektivtrafiken och den vanliga trafiken.

– Poliser på plats försöker underlätta för trafikanter, deltagare i manifestationen och andra fotgängare, säger hon.

Foto: SVT
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.