”Vi kommer att fortsätta strejka tills de lyssnar”, sade Greta Thunberg i sitt tal efter den största demonstrationen i Quebecs historia. Foto: Martin Ouellet-Diotte /AFP-TT

Miljoner klimatstrejkade runt om i världen

Uppdaterad
Publicerad

Klimatstrejker har pågått över hela världen under fredagen – ett initiativ som inleddes förra veckan med sammanlagt miljontals deltagare. Protesterna har pågått i runt 170 länder med mycket fokus på kanadensiska Montréal där Greta Thunberg talade inför hundratusentals personer.

– Vi marscherar för en levande planet för alla, sade Greta Thunberg från scenen.

– Men våra politiker har inte lyssnat. Den här veckan har våra ledare träffats i New York för FN-mötet. De har svikit oss igen med sina otillräckliga planer, sade Thunberg.

– Så vi kommer att fortsätta strejka tills de lyssnar.

Thunberg talade efter en demonstration som enligt arrangörerna samlade en halv miljon människor, den största i delstaten Quebecs historia.

Hon sade att det finns mycket som förenar Sverige och Kanada och att hon känner sig hemma i Montréal.

– Ni är en nation som påstås vara klimatledande, och Sverige är också en nation som påstås vara klimatledande. Och i båda fallen betyder det absolut ingenting.

Greta Thunberg under klimatprotesten i Montréal. Foto: Andrej Ivanov /TT-Reuters

Det var i samband med FN:s klimatmöte som den globala strejken utlystes – med miljontals deltagare över hela världen som följd. Nu fortsätter protesterna då ytterligare strejker utfördes under fredagen.

Den här gången hade de unga speciellt sträckt ut handen för att även vuxna skulle delta i strejkandet, och många lyssnade. SVT Nyheter har varit på plats i många städer runt om i Sverige för att rapportera.

”Vill visa vår solidaritet med de unga”

Klimatstrejken i Stockholm drog 60 000 deltagare enligt arrangörerna. I Umeå anordnade en skola en manifestation där barnen fick dela med sig av sina bästa klimattips till vuxna. I Nyköping gick flera företagare ut för att visa sitt stöd för de unga och klimatet. Och  i Västerås hade flera pensionärer valt att ansluta.

– Vi vill vara här och visa vår solidaritet med Greta och alla ungdomar, och att vi stödjer manifestationen för klimatet, säger Charlotte Lundgren.

Två miljoner personer

Även runt om i världen anordnades mängder av klimatmarscher. I Nya Zeeland uppges 170 000 personer ha demonstrerat, vilket är 3,5 procent av befolkningen. Fler än 100 000 personer protesterade i Rom, och i Österrike deltog 150 000 personer enligt arrangörerna.

Totalt uppskattas de olika klimatprotesterna ha dragit runt två miljoner personer under fredagen och sex miljoner räknat över hela veckan.

Klimatprotesten i Montréal samlade 500 000 personer, enligt arrangörerna. Foto: Andrej Ivanov /TT-Reuters

Thunberg hade möte med Trudeau

Före marschen i Montréal träffadee Thunberg Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Efteråt sade hon att Trudeau inte har gjort tillräckligt.

– Han gör naturligtvis inte nog, men det här är ett så stort problem, sa hon enligt Reuters. Mitt budskap till alla politiker är samma, att bara lyssna på vetenskapen, agera på vetenskapen, ska hon ha fortsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.