Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Greta Thunberg och 15 andra tycker att passivitet från en nation att motverka klimatförändringarna är ett brott. Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Thunberg och 15 unga: Klimatpassivitet brott mot barnkonventionen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och 15 andra barn lämnar in ett officiellt klagomål till FN:s barnrättskommitté mot att världens regeringar gör för lite för att komma tillrätta med klimatförändringarna. Särskilt fem länder pekas ut: Tyskland, Frankrike, Argentina, Brasilien och Turkiet.

De 16 menar att passiviteten är ett brott mot flera artiklar i barnkonventionen.

”Otillräckliga eller obefintliga åtgärder av regeringar runt världen har orsakat direkta skador och utgör risk för ökande skador på barn som är ett brott mot barnkonventionen. Om inget görs kommer klimatförändringen fortsätta att leda till förödelse för barn och deras samhällen”, skriver gruppen i ett pressmeddelande.

Fem länder pekas ut

Det officiella klagomålet presenteras i samband med en presskonferens på Unicef, FN-organet som arbetar med barns rättigheter. Det fokuserar på snabba åtgärder från ländernas sida för att lindra de skador som redan har uppstått, och på att undvika framtida större skador som inte går att reparera.

Särskilt fem länder pekas ut: Tyskland, Frankrike, Argentina, Brasilien och Turkiet. De menar att länderna kränker ett flertal artiklar i barnkonventionen som handlar om barns barns rätt till hälsa, rätt till liv, barns rätt till kultur och att ha barnens bästa i intresse.

Till sin hjälp har ungdomarna anlitat en advokatbyrå som har specialiserat sig på mänskliga rättigheter.

Två svenska representanter

Barnen som står bakom anmälan är mellan 8-17 år gamla och från olika länder – däribland Argentina, Brasilien, Frankrike, Tyskland, Indien, Marshallöarna, Nigeria, Palau, Sydafrika, Tunisien och USA.

Sverige har två representanter på plats: 8-åriga Ellen-Anne och 16-åriga Greta Tunberg.

– Jag är här för att världens ledare har misslyckas med att skydda barnen genom att fortsätta ignorera klimatkrisen, säger Greta Thunberg och menar att man har fått nog nu. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet