Josefine Kühnel fick ett telefonsamtal från en läkare som sa att Isabella kommer att få sina ögondroppar igen. Hör hennes reaktion i intervjun. Foto: SVT

Kliniken ändrar sig – Isabella får tillbaka sina ögondroppar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har under dagen rapporterat om 9-åriga Isabella som behöver ögondroppar för att inte riskera att bli blind. Nu berättar Isabellas mamma att de kommer att få ögondroppar igen.

Nioåriga Isabella Kühnel blev av med sin medicin i maj i år trots att hon riskerar att bli blind utan sina ögondroppar på grund av en sällsynt sjukdom. Efter dagens rapportering berättar nu Josefin Kühnel, Isabellas mamma, att de återigen kan hämta ut ögondroppar på apoteket. När SVT når henne skrattar och gråter hon om vartannat av glädje.

– Det är sjukt, helt fantastiskt, vi satt och grät här, det här är inte klokt. Vi är så jädra tacksamma över medmänskligheten som folk har visat, säger Josefin Kühnel. 

Isabellas ögondroppar

En läkare ringde på eftermiddagen till familjen och berättade att de kunde åka och hämta ögondroppar inom några dagar.

– Man kan slappna av lite grann, det är väldigt känslosamt. Det är ens barn, det är ens allt.

Kliniken ändrade sig under dagen

Det är ögonkliniken på Sahlgrenska som ändrat sig, och nu kommer att stå för kostnaden för ögondropparna.

– Nu kommer det att bli så att kliniken kommer att behöva ta kostnaden och föra en diskussion internt och med regionen centralt om hur kostnaden ska täckas. Vi vill inte att det ska uppstå fördröjningar i behandlingen. Vi får se till att patienten inte kommer i kläm, säger Anders Hylltander, områdeschef på Sahlgrenska för området där ögonkliniken ingår.

Klinikchefen säger att han inte fått information om Isabellas fall tidigare.

Varför har du inte fått den här informationen tidigare?

– Det är en bra fråga, jag kan inte svara på det. Den troliga är att jag just kommit tillbaka från semestern och det är mycket informationsflöde.

Familjen har framfört sin kritik sedan i maj, varför har inte beslutet kommit tidigare?

– Det kan jag inte svara på, jag har ingen information om det. Det är detaljer jag inte har information om, säger Anders Hylltander.

Områdeschefen har reagerat på mediarapporteringen om Isabella och frågan löstes under dagen.

Har ni brustit i ert ansvar i den här frågan?

– Om det är så att familjen tycker det så beklagar jag det.

”Ska leva lyckliga”

För familjen är det en vändpunkt. Isabella fick beskedet först senare på kvällen efter att ha varit borta från hemmet under dagen.

– Nu framöver ska vi leva lyckliga i några dagar. Som familj ska vi ta det lugnt och behandla henne som man ska, det blir skönt. Förhoppningsvis kommer hon inte säga att hon har ont längre, säger Josefin Kühnel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isabellas ögondroppar

Mer i ämnet