Tumult uppstod på ett HVB-hem i Mölndal på måndagsmorgonen och en ung kvinna har blivit knivskuren. Foto: SVT

Knivhuggen på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Tumult uppstod på ett HVB-hem i Mölndal på måndagsmorgonen. En ung kvinna som arbetade på boendet knivskars så allvarligt att hon under förmiddagen avled av sina skador. På måndagskvällen anhölls en femtonårig pojke misstänkt för dådet.

 – Det är fruktansvärt det som har hänt, säger Amal Hassan som jobbar på hemmet.

Dådet inträffade på ett hem för ensamkommande ungdomar i Mölndal. Kvinnan var i tjugoårsåldern och hade arbetat på boendet sedan i fjol. Hennes anhöriga är underrättade.

– En hemsk och mycket tragisk händelse, vi beklagar det som hänt, och vi jobbar just nu i krisgrupp för att ta hand om både personal och barn, säger Staffan Alexandersson, socionom och talesperson för Living Nordic AB som driver det aktuella boendet i Mölndal, till TT.

En av de boende misstänks för dådet. Enligt personalen på boendet har det inte varit några problem på hemmet tidigare.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Vi har inte haft några problem tidigare. Det gick inte att förutse att det skulle hända någonting, säger Amal Hassan som jobbar på hemmet.

15-åring misstänkt för mord

Dådet inträffade strax innan klockan åtta på morgonen. En 15-årig pojke är anhållen misstänkt för mord. Sju personer hämtades till förhör och polisen har inlett en förundersökning.

Vad som ligger bakom dådet är oklart.

– Vi håller på att skapa oss en bild av det inträffade, men det är inget vi kommer att prata om eftersom en förundersökning pågår, sa Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson, vid 13-tiden.

Huset utrymdes och spärrades av för teknisk undersökning. Hemmets personal och de boende samlades på annat håll.

– Barnen har fått ett tillfälligt boende där de är i trygga händer och får krisstöd och den hjälp de behöver. Personalen träffas och har tillgång till både psykologhjälp och stödet kollegor emellan, säger Staffan Alexandersson på Living Nordic.

Hemmet drivs privat

Hemmet är ett HVB-hem för ensamkommande barn och ungdomar. De som bor där är i övre tonåren och hemmet tar emot placeringar från hela landet.

Staffan Alexandersson uppger att den knivdödade kvinnan jobbat på boendet sedan i fjol och kände barn och kollegor väl.

– Barngrupperna brukar vara stabila på sådana här boenden. Det är en och annan som flyttar in eller ut, men annars är det oftast stabilt, säger han.

Statsministern till Mölndal

Statsminister Stefan Löfven beslutade på måndagen att åka till Mölndal samma kväll. Vid sextiden kom han till Mölndals kommunhus för att träffa kommunens politiska ledning och polisen.

Detta är ett HVB-hem

Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran.

Ett HVB kan rikta sig till barn, ungdomar, vuxna eller familjer med någon form av behov inom socialtjänstens ansvarsområde, exempelvis missbruks- eller beteendeproblematik.

Målgruppen kan också vara ensamkommande barn som söker asyl eller som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.