Kommunal larmar om långa körtider för bussförare i Sjuhärad

Publicerad

Bussbolaget Nobina, som kör bussar för Västtrafik, anmäls nu till arbetsmiljöverket efter att man uppdaterat schemaläggningen för över 400 bussförare i Sjuhärad. De nya arbetsrutinerna kan innebära att bussförare kan behöva sitta bakom ratten i stadstrafik i över elva timmar om dagen.

– Det är otroligt påfrestande att jobba så många timmar, säger Mohamed Ben Maaouia, busschaufför och huvudskyddsombud.

Hör skyddsombuden Mohamed Ben Maaouia och Nazif Gashi samt Robin Gillberg, affärschef vid Nobina, i klippet ovan.

Enligt kollektivavtalet får man som bussförare jobba i max 13 timmar per dag. Ett så kallat ramavtal, där man enligt facket brukar dela upp arbetet i olika turer och tar ledigt mellan körningarna.

Men nu har nya schemaändringar av bussbolaget Nobina gjort att förarna kan behöva köra mer än elva timmar under ett av sina trettontimmarspass, något som Borås Tidning var först med att berätta om.

Skyddsombuden för Kommunal har reagerat och lämnat in en anmälan till arbetsmiljöverket.

– Ju längre du sitter och kör, desto tröttare i hjärnan blir du, säger Nazif Gashi, som är ett av skyddsombuden.

Fört dialog med facket

Bussföretaget Nobina menar å andra sidan att kollektivavtalet följs och att man fört en dialog med både facket och arbetsmiljöverket innan man beslutade om schemaändringarna.

– Jag är väldigt förvånad över att det blev en anmälan till arbetsmiljöverket, men vi tar det här på allvar, säger Robin Gillberg, affärschef vid Nobina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.