Kommunalrådet Ulf Olsson (S). Foto: SVT

Kommunalråd: ”Stämmer Ericssonplanerna är det ytterst allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om telekomjätten Ericssons planerar på att stänga ned all tillverkning i Sverige kommer helt överraskande för kommunledningen i Borås, en av de städer som kan drabbas hårt.
– Stämmer det är det ett ytterst allvarligt slag, säger Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås.

Det är Svenska Dagbladet som har tagit del av interndokument från Ericsson med förslag om att tillverkningen i Borås och Kumla som ska upphöra. Totalt skulle 3.000 anställda berörs av besparingsplanen.

Enligt SVT:s ekonomireporter Jan Nylander, som har viss insyn i förhandlingarna, är inga beslut fattade ännu men det är fabriken i Borås som ligger sämst till.

Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås, har inte fått några signaler från Ericsson om en förestående nedläggning och är mycket bekymrad över uppgifterna.

”Allvarligt slag”

– Stämmer det är det ett ytterst allvarligt slag mot Borås. Ericsson är ju ett av våra största företag, säger han till SVT Nyheter.

– Det är ett mycket viktigt företag för hela stadens utveckling med många anställda och det klart att vi ser väldigt, väldigt allvarligt på det här om det skulle inträffa.

Ska söka koncernledningen

Ulf Olsson säger att kommunledningen ska försöka komma i kontakt med Ericssons koncernledning så snart som möjligt för att höra hur man ser på uppgifterna.

– Sedan får vi naturligtvis föra en dialog med Ericsson men i den dialogen kommer vi även att involvera regeringen och se på vilket sätt man kan stötta upp vårt arbete med Ericsson, för det klart att för vår del är det här ett ytterst allvarligt slag om det handlar om att lägga ned hela fabriken.

– Det klart att tusen anställda i en stad med 110.000 invånare sätter oss i en väldigt allvarlig situation, säger Ulf Olsson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet