Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall. Arkivbild. Foto: TT

Metallbasen rasar mot Ericsson-rykte

Uppdaterad
Publicerad

Telekomjätten Ericssons planer på att lägga ned all tillverkning i Sverige väcker starka reaktioner. Tusentals jobb kan vara i fara.

Tomas Blidberg, koncernfacklig förhandlare inom Ericsson för fackförbundet Sveriges ingenjörer, säger till TT att han inte vill kommentera uppgifterna.

– Jag kan inte kommentera vare sig det ligger något i uppgifterna eller inte.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe är upprörd över Ericssons planer.

– Det är naturligtvis upprörande utifrån de anställda som riskerar att drabbas brutalt och hänsynslöst, om uppgifterna stämmer. Det är också upprörande när det gäller hela den svenska industrin och inte minst telekomindustrins utveckling i Sverige, så jag är djupt bekymrad över uppgifterna, säger Anders Ferbe till SVT Nyheter.

”Riskerar att döda patienten”

Enligt honom behöver Ericssons styrelse och ägare nu ta ansvar för att Sverige ska kunna behålla en telekomproduktion.

– Vi känner till och har kunnat konstatera att åratal utav besparingar och nedskärningar inte har varit medicin för Ericsson. Därför känns det konstigt att man fortsätter med samma medicin som nu riskerar att döda patienten.

– Ericssons ägare måste kliva fram och ta ett ansvar för företagets utveckling och förändring i en mer positiv riktning. Vi kan inte ha ett företag som bara försöker spara sig ut.

”Anställda drabbas brutalt”

Tusentals anställda i Kumla och Borås riskerar nu att bli arbetslösa, för orterna, som redan är hårt drabbade av Ericssons tidigare nedskärningar är beskedet ett hårt slag, säger Ferbe.

– De har tjänat företaget i många, många år och nu riskerar att drabbas brutalt av den arbetslöshet som riskerar att bli följden. Vi kommer att göra allt vi kan för att i förhandlingar med företaget försöka få fram så bra villkor som möjligt för de anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet